Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχυμένο πακέτο 30 εκατ. ευρώ για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Ενα ενισχυμένο πακέτο Κοινωνικού Τουρισμού, με τριπλάσιο προϋπολογισμό συγκριτικά με πέρυσι, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το φετινό καλοκαίρι. Παράλληλα, εξετάζει την εφαρμογή στην εστίαση και στα ξενοδοχεία του προγράμματος επιδότησης απώλειας μισθού λόγω μειωμένου ωραρίου. Κλειδί στη διαδικασία επιδότησης αναμένεται να είναι το καθεστώς απασχόλησης πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Καθώς ο τουρισμός από το εξωτερικό εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, τα φώτα πέφτουν στον εγχώριο τουρισμό και στις προοπτικές ενίσχυσής του. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι δυνατότητες επέκτασης του προϋπολογισμού του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού που υλοποιεί κάθε χρόνο ο ΟΑΕΔ, ώστε να δοθούν φέτος σε επιδοτήσεις διακοπών 30 εκατομμύρια ευρώ αντί για 10 εκατομμύρια που είχαν προϋπολογιστεί πέρυσι.

Συνεπώς δεν αποκλείεται να προκύψει ακόμη και τριπλασιασμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων ώστε οι «επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού» να διανεμηθούν, για παράδειγμα, σε περίπου 400.000 εργαζομένους και ανέργους φέτος, έναντι 140.000 δικαιούχους και ωφελούμενους -δηλαδή εργαζομένους, ανέργους και τις οικογένειές τους- πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως παγίως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι εργαζόμενοι μισθωτοί και άνεργοι με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως οι ημέρες ασφαλισμένης εργασίας ή οι ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή το χρονικό διάστημα επιδότησης ανεργίας. Ωφελούμενοι είναι τα ανήλικα παιδιά και οι σύζυγοι όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των δικαιούχων, οι συνοδοί αναπήρων κ.ά.

Παγίως επίσης κουπόνι Κοινωνικού Τουρισμού μπορεί να λάβει ο εργαζόμενος ή ο άνεργος μία φορά κάθε δύο χρόνια. Ισχύει μοριοδότηση με βάση εισοδηματικά κριτήρια (φέτος φορολογικού έτους 2018), πλήθος ανήλικων παιδιών, αριθμό ημερών ασφάλισης ή χρόνο συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια/διαμερίσματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κάμπινγκ. Η «επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος, ενώ προβλέπεται και ποσό συμμετοχής του ωφελούμενου ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, το περσινό πρόγραμμα προέβλεπε επιδότηση έως 26€ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία 5 αστέρων με ιδιωτική συμμετοχή του ωφελούμενου έως 12€ ανά διανυκτέρευση με πρωινό. Το πρόγραμμα 2019- 2020, που έληγε κανονικά στις 31 Ιουλίου, έχει παραταθεί για διάστημα ισόχρονο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, πριν από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων είχαν ενεργοποιηθεί 27.000 από τις συνολικά 140.000 επιταγές που θα έληγαν τον Ιούλιο του 2020. Προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των λοιπών 113.000 δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, η περίοδος Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 επιμηκύνεται αντίστοιχα για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα που ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Η νέα ημερομηνία λήξης της περιόδου Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 θα ανακοινωθεί μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων.