Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση έως 5.000 ευρώ στους πληττόμενους αγρότες

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι κάθε πληττόμενος αγρότης θα λάβει επιδότηση μέχρι 5.000 ευρώ και κάθε αγροτική επιχείρηση μέχρι 50.000 ευρώ.

Όπως τόνισε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια και το συνολικό ποσό θα είναι περίπου 41.000.000 ευρώ. 

Επίσης θα επιδοτηθούν και οι κτηνοτρόφοι, αλλά από κρατικά κονδύλια. Όπως είπε ο κ. Βορίδης, η τελική έγκριση από την ΕΕ για το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί τον επόμενο μήνα και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να επιδοτηθούν.

Η δε διαδικασία θα γίνει μέσω πλατφόρμας του Υπουργείου, που είναι ήδη σε λειτουργία. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των ανέργων οι οποίοι θα θελήσουν να δουλέψουν σε αγροτικές εργασίες συγκομιδής, ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, παράλληλα με την αμοιβή τους.

Τέλος και με αφορμή τις οδηγίες της Κομισιόν για τον τουρισμό, τις θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά και τους περιορισμούς στις οργανωμένες παραλίες που ανοίγουν, υποστήριξε ότι το ζητούμενο αυτή την εποχή είναι να βρεθεί η χρυσή τομή. Αν το ζητούμενο είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία οικονομική δραστηριότητα και οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες. Αν από την άλλη θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς, τότε οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα είναι τραγικές. Άρα το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός.

Δικαιούχοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θεωρούνται όσοι παραγωγοί ή μικρομεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις επλήγησαν από τα συνεπακόλουθα της πανδημίας του COVID-19 και μπορούν να τεκμηριώσουν ζημία. Μάλιστα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν συμψηφίζεται με όσα έχουν ήδη ληφθεί (σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο) για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών ή επιχειρήσεων.