Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης η χρηματοδότηση της Έρευνας

Κοινή δήλωση Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα και Γ.Γ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιου Κυριαζή.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έχει πραγματοποιήσει χρηματοδοτήσεις της τάξεως των 31,296,114.93 εκ. ευρώ το 2020, στηρίζοντας ουσιαστικά τους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς της χώρας, επιχειρήσεις αλλά και συμμετέχοντας ενεργά σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά προγράμματα. 

Ειδικά τώρα στην δύσκολη συγκυρία του Κορωνοϊού, η επένδυση στην Έρευνα είναι μονόδρομος για την χώρα και αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, εν μέσω της κρίσης του Covid-19, ανταπεξήλθε με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο 5μηνο του 2020, όσον αφορά την συνέπεια στο έργο της, αλλά και στις οικονομικές της υποχρεώσεις:

Από την αρχή του έτους:

• Διοχετεύθηκαν 31,3 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα για έργα που εκτελούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στηρίζοντας της Έρευνα και την Καινοτομία και τη διατήρηση και αύξηση ποιοτικών θέσεων εργασίας
• Έχουν ενταχθεί τα πρώτα 110 έργα του Β΄ κύκλου της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ –Καινοτομώ». Αντιστοιχούν στο 48% των εγκεκριμένων έργων προϋπολογισμού 44,92 εκ. ευρώ. Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ένταξη και των υπόλοιπων έργων, παράλληλα με τις πιστοποιήσεις δαπανών από τα ενταγμένα έργα του Α’ Κύκλου
• Η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ, μέσω ΣΔΙΤ, προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος , μετά την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής
• Εγκρίθηκε ο Οδηγός της Πρόσκλησης για τα «Κέντρα Ικανοτήτων» προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ και αναμένεται να ανοίξει για υποδοχή αιτήσεων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου
• Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της 1ης Φάσης της Προκήρυξης των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (Clusters) που αφορά στον Φορέα-Αρωγό παρά τις δυσκολίες λόγω COVID-19 και εκτιμάται ότι σε 3 περίπου εβδομάδες θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα.
• Αναμένεται η έγκριση του Οδηγού Προκήρυξης της 2ης φάσης των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (Clusters) ο οποίος απευθύνεται σε επιχειρήσεις – μέλη του Cluster.
• Η εμβληματική δράση για τον κορωνοϊό προχωράει πολύ γρήγορα και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
• Η μεταφορά της ΓΓΕΤ στο νέο κτίριο στο Γουδή βρίσκεται σε εξέλιξη εντός χρονοδιαγράμματος και παράλληλα επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης.
• Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κατατίθεται στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις για την ερευνητική κοινότητα, φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και για την καινοτομία όπως η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων ElevateGreece αλλά και για τους «επενδυτικούς αγγέλους», Business Angels.