Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτικά σχολεία ανοικτά ως τις 26 Ιουνίου

Τρεις μήνες εργαζόμαστε σκληρά για να προσαρμόσουμε τα δεδομένα στην εποχή του κορονοϊού, είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που ανακοίνωσε κι επίσημα το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

«Τώρα κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Αποφασίστηκε η επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών κι όλων των οι εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής».



 

Εξάλλου, η κα Κεραμέως τόνισε ότι η χρονιά για τα δημοτικά σχολεία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ενώ δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τα ολοήμερα σχολεία. Για τους εκπαιδευτικούς η σχολική χρονιά λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών καθηγητών παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ετσι πάρθηκε η απόφαση να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να παρθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Κυριότερος παράγοντας ήταν -όπως τόνισε- η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών.

Καταλυτικό ρόλο λοιπόν στην απόφαση για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έπαιξε:

Η ομόφωνη εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Η εισήγηση συνδέεται με την καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν λιγότερο, με το ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Η συνολική αποκλιμάκωση έχει ξεκινήσει ομαλά. Υποδειγματικά τηρούνται τα μέτρα στα Λύκεια και Γυμνάσια

Η κα Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι «οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των μαθητών στον φυσικό τους χώρο. Η μακρόχρονη απουσία δυσκολεύει την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία όπου ακολουθούν κανόνες σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει έξω. Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά από πιο ευάλωτα κοινωνικά περιβάλλοντα. Για τα ειδικά σχολεία οι μαθητές που φοιτούν εκεί έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν σε αυτό το περιβάλλον για τη μαθησιακή τους εξέλιξη και την ψυχολογική τους εξέλιξη».

Η υπουργός ανακοίνωσε ακολούθως τα εξής:

Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30ή Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού.
προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες
προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων
προαιρετική η χρήση μάσκας και στα σχολεία και στα σχολικά.

Πώς θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – δημόσιοι και ιδιωτικοί – θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου. Οπως είπε οι κανόνες λειτουργίας είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που ανακοίνωσε η κυρία Κεραμέως και περιλαμβάνουν

Εκ περιτροπής λειτουργία σε αίθουσες για έως 15 παιδιά
Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων και δεδομένης της ηλικίας των παιδιών
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς
Σε ό,τι αφορά τη συνολική καθαριότητα των χώρων έχουμε νομοθετήσει δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού σε δήμους για έως 4 μήνες όπου είναι απαραίτητο
Σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό σε δομές που παραμένουν κλειστές όπως συμβαίνει με τα ΚΑΠΗ που παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας
Η επιτροπή των ειδικών θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα στο τέλος της σχολικής χρονιάς των δημοτικών και θα ληφθούν ξανά αποφάσεις αν χρειαστεί για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών
Έχουμε ζητήσει γνώμη ειδικών για τις κατασκηνώσεις για να ξεκινήσει η προετοιμασία