Η Ελλάδα στις πρώτες πέντε χώρες με τα πιο καθαρά νερά

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παραμένει υψηλή, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες με τα πιο καθαρά νερά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ή EEA) ανέφερε σήμερα ότι στους 22.295 χώρους που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού. Η μελέτη κάλυψε περιοχές από τις 27 χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία αλλά και την Ελβετία. 

Υψηλή παραμένει η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας η χώρα μας βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες με τα πιο καθαρά νερά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι στους 22.295 χώρους που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού. Η μελέτη βασίστηκε σε ελέγχους σε 27 χώρες της ΕΕ.

Με βάση αναλύσεις ανά χώρα βρέθηκε πως σε πέντε χώρες (Κύπρος, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία), τουλάχιστον το 95% των υδάτων ήταν άριστης ποιότητας.

Πρώτη στην κατάταξη είναι η Κύπρος, της οποίας το 99,1% των παραλιών έχει άριστης ποιότητας νερά, ενώ η Ελλάδα έρχεται τέταρτη με 95,7%, κάτω από την Αυστρία και τη Μάλτα.

Από τις χώρες που μελετήθηκαν, η Πολωνία είχε λιγότερο από 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά» και η Αλβανία τον υψηλότερο αριθμό παραλιών με χαμηλή ποιότητα υδάτων (5,9%).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος σημειώνει πως η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά ανώτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να αναφέρονται ως εξαιρετικές, συγκριτικά με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος επίσης αναφέρει ότι οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν καθαρότερα νερά.