ΑΚΚΕΛ: Η Ε.Ε αποφάσισε η ενίσχυση των αγροτών από 5000 να γίνει 7000€.Ο Βορίδης τι θα κάνει;

Χθες βράδυ οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την αύξηση του ποσού στήριξης των Ευρωπαίων Ευρωβουλευτών από 5000€ σε 7000€ που συνεπάγεται 2% του προϋπολογισμού του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, για την Ελλάδα το ποσό είναι περίπου 100 εκατομμύρια.

Το ζήτημα είναι τι θα πράξει ο Βορίδης ο οποίος εδώ και 3 μήνες δεν έχει διαθέσει τα 100 εκατομμύρια που πήρε για την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα απο το υπουργείο οικονομικών. Γενικά οι διαθέσεις του ΥΠΑΑΤ δεν φαίνεται να είναι προς την κατεύθυνση οποιασδήποτε μορφής στήριξης του αγροτικού κόσμου και με καθυστερήσεις και παλινωδίες προσπαθεί να αποφύγει κάθε πληρωμή. 

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε να αυξήσει την οικονομική στήριξη των αγροτών και των μικρών επιχειρήσεων τροφίμων. Τα κεφάλαια προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους ευρωβουλευτές είναι οι εξής:

Ανώτατο όριο στήριξης 7.000 ευρώ για έναν αγρότη και 50.000 ευρώ για έναν μεταποιητή τροφίμων
Η ενίσχυση πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021 και οι αιτήσεις πρέπει να εγκριθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το ανώτατο όριο στήριξης από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αυξάνεται κατά 2%
Το επείγον μέτρο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των αγροτών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κοροναϊού. Το μέτρο επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιούν πόρους από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιώνουν τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Για μεγαλύτερη ταχύτητα, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την απόφαση απευθείας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη βελτίωση της πρότασης, ενέκριναν ορισμένες τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν ανεπίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ προκειμένου να αυξηθεί η υποστήριξη.

“Χαιρετίζω θερμά τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στην επιτροπή. Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μπορούν να συνεργαστούν στενά και γρήγορα όταν η γεωργία της ΕΕ χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ολομέλεια θα εγκρίνει αυτήν τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και, ως εκ τούτου, θα δώσει στις χώρες της ΕΕ ένα άλλο μέσο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους αγρότες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού. Ευχαριστώ επίσης την προεδρία του Κροατικού Συμβουλίου για την εποικοδομητική και άμεση συνεργασία τους », δήλωσε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Norbert Lins.

Οι εγκριθείσες τροπολογίες θα τεθούν σε ψηφοφορία στην επόμενη Ολομέλεια του ΕΚ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17-19 Ιουνίου. Μόλις εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, ο κανονισμός θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ αμέσως.