Παράκληση για Ενίσχυση και Φωτισμό των Υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ιερά Παράκληση τέλεσε την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, στα προπύλαια του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου στην Κόρινθο,
υπέρ των υποψηφίων μαθητών των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των οικογενειών τους.

Στην Ι. Παράκληση εκτός του Σεβ. Μητροπολίτου μας συγχοραστάτησε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος. 

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» και οι Ιερείς του Ι. Ναού,
ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιερείς από όλες τις Ενορίες
των πόλεων και κωμοπόλεων Κορίνθου,
Λουτρακίου, Ισθμίας, Καλαμακίου, Αρχαίας Κορίνθου και Λεχαίου.

Στην Ι. Παράκληση συμμετείχε πλήθος μαθητών,
καθηγητών, γονέων και συγγενών των μαθητών.
Ειδικά για τον αγιασμό και την ευλογία των μαθητών,
μεταφέρθηκε εκ της Ι. Μονής Φανερωμένης Χιλιομοδίου
η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας.

Ο Ποιμενάρχης μας εκκίνησε την ομιλία του προς τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων με αγάπη, πατρική στοργή και αμεσότητα, συγχαίροντας τους γιατί χωρίς καμία πίεση και με ελεύθερη βούληση κατέκλυσαν τον Ι. Ναό για να πράξουν αυτό που οι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι πάντα πράττουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια, πριν κάνουν οτιδήποτε σημαντικό στην ζωή τους.
Ζητούν την ευλογία της Παναγίας μας και προσέρχονται στην Εκκλησία για να λάβουν την χάρι του Θεού.

Στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας Αγιογραφικά Χωρία από την ζωή του πολύπαθου Ιώβ και του Απ. Παύλου, έδωσε συμβουλές και νουθεσίες για το μέλλον και την ζωή τους.
Τόνισε δε, ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ελεύθερο να αποφασίσει εάν θα Τον ακολουθήσει ή όχι για αυτό και προτρέπει «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34) όποιος θέλει να με ακολουθήσει πρέπει στην ζωή του να βάλει πρώτα τον συνάνθρωπό του και πάνω από αυτόν τον Θεό προκειμένου να έχει η ζωή του κάποιο νόημα.
Αναφέρθηκε ακόμα στην Πλατωνική ρήση
«πᾶσά τε ἐπιστήμη χωριζομένη ἀρετῆς πανουργία, οὐ σοφία φαίνεται»,
προτρέποντας τους νέους και τις νέες στο μέλλον να χρησιμοποιούν τις επιστημονικές τους γνώσεις για το καλό της ανθρωπότητας και όχι για την καταδυνάστευση των συνανθρώπων τους.
Επεξήγησε ότι μερικές φορές ίσως είναι προτιμότερο να μην σπουδάζει κάποιος και να παραμείνει απλός άνθρωπος, που βαδίζει στον «ίσιο» δρόμο του Θεού, της δικαιοσύνης και της αρετής, επιλέγοντας, ως επάγγελμα του κάτι που να τον εκφράζει πραγματικά και να τον ολοκληρώνει και ως μονάδα και ως μέλος της κοινωνίας μας.
Αρκεί βέβαια να έχει ως προτεραιότητα την βοήθεια και την αγάπη στον συνάνθρωπό αλλά και τον εαυτό του.

Τέλος, και πριν δώσει στους μαθητές, ως ευλογία, ένα στυλό για να το χρησιμοποιήσουν στις εξετάσεις τους με την ευχή να επιτύχουν σε αυτές καθώς και μία εικόνα των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων για να τους συντροφεύει, ανακοίνωσε την τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου κατά την 9η πρωινή για κάθε ημέρα, κατά την οποία οι μαθητές θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Στις Ι. Παρακλήσεις αυτές θα ψάλλεται ο ειδικά προς τούτο συντεθείς Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προς ενίσχυση, φωτισμό και επιτυχία των διαγωνιζομένων παιδιών μας.