Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τοπική Ανάπτυξη και στην Αττική;

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, στις 12.00 το μεσημέρι το Skywalker.gr οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την τοπική ανάπτυξη στη μετα-κορονοϊό εποχή, με υπεύθυνη την κα Κατερίνα Γκρίτζαλη (210 9730280, Δ/ντρια Εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑ).

H συζήτηση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom και θα μεταδοθεί δημόσια ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή της μέσω της πλατφόρμας Facebook του Skywalker.gr ώστε το κοινό να μπορεί να την παρακολουθήσει αλλά και να υποβάλει γραπτά ερωτήματα. Θα μεταδοθεί επίσης από το vgainoumemprosta.skywalker.gr μόνο για παρακολούθηση.Αφορμή για την διοργάνωση της διαδικτυακής συζήτησης αποτελεί το βιβλίο του κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη «Σκέψεις για την τοπική ανάπτυξη» των Εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ (ISBN 978-618-84431-2-9) που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό τον Νοέμ 2019 καθώς και η ανάγκη να ακουστούν απόψεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την τοπική ενεργοποίηση και τις τοπικές δράσεις για την συμμετοχή στην Τοπική Ανάπτυξη.

Το κείμενο του οπισθόφυλλου του βιβλίου «Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη» δίνει τροφή για προβληματισμό: ’’Ουσιαστικά όμως η «ψυχή» της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνίας είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εθελοντικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες, πολιτιστικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικές δομές, όμιλοι προβληματισμού, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές άλλες ποικιλώνυμες δομές δίνουν ευκαιρίες κοινωνικής ζύμωσης, γνωριμίας των κατοίκων και ανταλλαγής ιδεών και δράσης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των κατοίκων και βελτιώνοντας την διάθεση για αλληλοβοήθεια. Αυτά είναι και τα στοιχεία του κοινωνικού κεφαλαίου. Το Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι απαραίτητο για την εκκίνηση, αλλά και την λειτουργία και την επιτυχία, μιας δομής κοινοτικής-τοπικής δράσης..’’

Οι άξονες γύρω από τους οποίους οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους είναι:

  1. Χαρακτηριστικά και ανάπτυξη των βιώσιμων κοινωνιών
  2. Επιβίωση των τοπικών δράσεων και αξία της κοινωνίας των πολιτών
  3. Περιβάλλον, βασικές έννοιες, εξασφάλιση ισορροπίας

Την διαδικτυακή συζήτηση συντονίζει ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (συγγραφέας, «Αγρονέα») και συμμετέχοντες είναι (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι:

Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής

Άγγελος Μακρυγιάννης, Δημοτικός σύμβουλος Μεγάρων

Ανδρέας Μπέκας, υπ. Διδάκτωρ στο Παν/μιο Πελοποννήσου

Γεώργιος Παπαβασίλης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Μεγάρων

Φώτης Χρύσουλας, Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου-Πολυδενδρίου

Ο τόπος έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: (1) Κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά (ένα νησί, μία λεκάνη απορροής κ.λπ.), (2) Κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της, ταυτότητα και (3) Πίστη ότι όλοι μαζί έχουν κοινό μέλλον, και για αυτά θα συζητήσουμε την Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 12.00 στο facebook: skywalker και μπορεί αν το δει κάθε ένας στο vgainoumemprosta.skywalker.gr.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα