Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαχείριση του μεταναστευτικού θέμα τηλεδιάσκεψης μεταξύ αντιπροσωπειών Βουλής των Ελλήνων και της Κάτω Βουλής της Πολωνίας

Με πρωτοβουλία του Πρόεδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου,πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με σκοπό την ενημέρωση του Πολωνικού Κοινοβουλίου για τις θέσεις της χώρας μας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πολωνίας, και ο κ. Ιωάννης Λοβέρδος, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ από την Πολωνική Βουλή οι κ.κ. W. Szczepański, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών Υποθέσεων, M. Ast,Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και S. Tyszka, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.



Ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα,επισημαίνοντας ότι η χώρα μας αντιμετώπισε μια πραγματική εισβολή από παράτυπους μετανάστες, ενορχηστρωμένη από το τουρκικό κράτος που επιδιώκει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη συμβολής των Ευρωπαίων εταίρων στη διαμόρφωση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής υπενθυμίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τέλος, ζήτησε ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης από την πολωνική πλευρά τη φιλοξενία κάποιων ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από τα 5.000 που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δέχεται απειλή κατά των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από τρίτη χώρα. Υπογράμμισε δε ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να μην καταστεί το μεταναστευτικό ζήτημα διμερές πρόβλημα.


Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Πολωνίας,υπενθυμίζοντας ότι το 2019 οι δύο χώρες γιόρτασαν 100 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Ως πρώην Υπουργός Τουρισμού τόνισε τη διαρκή ενίσχυση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον οικονομικό τομέα.

Η πολωνική αντιπροσωπεία δήλωσε αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας με τη σειρά της ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, ωστόσο υποστήριξε τη δημιουργία ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης σε εθελοντική βάση και όχι σε υποχρεωτική. Τέλος, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην Πολωνική Κυβέρνηση το αίτημα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα.