Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χρίστος Δήμας, στην τελετή υπογραφής των συμβολαίων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταΐκούρας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας παρέστησαν χθες στην τελετή υπογραφής των συμβολαίων μεταξύ της ΕΤΕπ και των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση α) του «Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής ΠΑΓΓΑΙΑ – PANGEA στα Αντικύθηρα » και β) την αγορά νέου ωκεανογραφικού σκάφους για το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών – ΕΛΚΕΘΕ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης και ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Αριστομένης Καραγεώργης.Πρόκειται για 2 πολύ σημαντικές συμβάσεις προς όφελος της ελληνικής ερευνητικής – ακαδημαϊκής κοινότητας. H χρηματοδότηση του «Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής ΠΑΓΓΑΙΑ – PANGEA στα Αντικύθηρα » θα αξιοποιηθεί για την αγορά νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών. Το Παρατηρητήριο των Αντικυθήρων θα αποτελέσει με αυτόν τον τρόπο ένα σύγχρονο κεντρικό σταθμό αναφοράς για την παρακολούθηση των κλιματικών, ατμοσφαιρικών και γεωφυσικών παραμέτρων. Η αγορά νέου ωκεανογραφικού σκάφους, πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων, για το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών – ΕΛΚΕΘΕ, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το καθιστά ταυτόχρονα σημείο αναφοράς στην έρευνα και στην μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η τελετή υπογραφής διεξήχθη στο ιστορικό κτήριο Σίνα, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Λόφο Νυμφών, στο Θησείο.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, μετά το τέλος της εκδήλωσης τόνισε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελληνική ερευνητική κοινότητα καθώς με τις 2 συμβάσεις που υπογράφηκαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η πρόθεση και στόχευση μας για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δρομολογούμε πρωτοβουλίες που θα συνδυάσουν την Καινοτομία, την Έρευνα και την επιχειρηματικότητα με την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή, ενώ παράλληλα θα αναδείξουν το πλούσιο ερευνητικό ταλέντο που διαθέτουμε».