Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΟΣΟΕ: Κινδυνεύει να μην απορροφηθεί η φετινή συγκομιδή σταφυλιών

Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται η ΚΕΟΣΟΕ με τον υπουργό ΑΑΤρ Μ. Βορίδη ,για το θέμα της αναγκαιότητας έγκρισης από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ,άτοκης δανειοδότησης των επιχειρήσεων οίνου ,προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα απορρόφησης της επικείμενης συγκομιδής οινοσταφύλων.

Με επείγουσα χτεσινή επιστολή της η ΚΕΟΣΟΕ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,επαναφέρει πιεστικά το θέμα της Άτοκης δανειοδότησης ,θέμα το οποίο έχει θέσει υπ΄ όψιν των υπουργών επανειλημμένα από τον Απρίλιο 2020 . 

Η ένταση της έγκρισης χορήγησης Άτοκης δανειοδότησης ,συναρτάται και από το ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ,παρά την επιτυχή ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης κρίσης ,πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες, βάσει των οποίων διαφαίνεται βάσιμα, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα προβεί σε απορρόφηση σταφυλιών κατά την επικείμενη φετινή συγκομιδή. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι ότι σήμερα οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί δέχονται πιέσεις για παραλαβή σταφυλιών και από αμπελουργούς οι οποίοι παρέδιδαν την παραγωγή τους σε ιδιωτικά οινοποιεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ,για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης είναι πιθανότερο να επικρατήσει το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, αφού τα κρούσματα της πανδημίας δείχνουν αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αυτονόητο ότι οι πληττόμενοι κλάδοι δεν είναι αυτοτελείς, αλλά λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με πλειάδα άλλων κλάδων, ένας εκ των οποίων είναι ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται δραματική δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις οίνου στη χώρα μας και ιδιαίτερα οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί από τον Αύγουστο και μετά θα πρέπει να παραλάβουν την σταφυλική παραγωγή, εν όψει του τρύγου που θα ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα και μάλιστα με όρους υποχρεωτικής παραλαβής από τα μέλη τους, αφού αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία περί συνεταιρισμών.

Παρ’ ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης έχει λάβει μέτρα ανακούφισης του κλάδου του οίνου στη χώρα μας, η αγορά οίνου δεν διαφαίνεται να ανακάμπτει με κύριο χαρακτηριστικό την συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί που είναι επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών κατέρρευσε εξαιτίας της πανδημίας σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 90% στερούνται των κεφαλαίων κίνησης, προκειμένου να παραλάβουν την σταφυλική παραγωγή, όπως επιτάσσει το θεσμικό τους πλαίσιο.

Η αδυναμία παραλαβής της επερχόμενης συγκομιδής σταφυλιών δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις οίνου, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων (αμπελουργοί) αναμένουν να καρπωθούν τους κόπους μιας χρονιάς κατά τον επερχόμενο τρυγητό. Αδυναμία παραλαβής της επερχόμενης συγκομιδής σταφυλιών θα είναι καταστροφική ,όχι μόνο για φέτος ,αλλά και για τις επόμενες χρονιές, ενώ ήδη τα μηνύματα που προέρχονται από εμπόρους σταφυλιών και ιδιωτικές επιχειρήσεις για αναιμική ζήτηση σταφυλιών ,προετοιμάζουν το έδαφος για κατάρρευση τιμών.

Το μοναδικό εργαλείο συνεπώς για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση τμήματος του αγροτικού πληθυσμού και των επιχειρήσεών του, είναι να χορηγηθεί υπό όρους συγκράτησης των τιμών, ΑΤΟΚΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ των επιχειρήσεων οίνου της χώρας.

Φέτος για προφανείς επίσης λόγους, θα πρέπει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός να εμποδίσει αποτελεσματικά την είσοδο σταφυλιών στον αμπελοοινικό τομέα, που απαγορεύεται να οινοποιηθούν, γεγονός που θα εντείνει περαιτέρω την από πολλούς επιδιωκόμενη πτώση των τιμών σταφυλιών οινοποιίας.

keosoe.com