Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ για τη Μάχη της Σοδειάς στη Στυμφαλία

Η Τομεακή Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση  την Κυριακή 2/8 στη Στυμφαλία. Εκεί, την 2η Ιούλη του 1944 διεξήχθη η μάχη της Στυμφαλίας στα γενικότερα πλαίσια της “μάχης της σοδειάς”.

Η μάχη της σοδειάς ήταν μια μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στον Γερμανό κατακτητή που σκοπό είχε είτε να αρπάξει είτε να κάψει τις σοδειές των αγροτών, ώστε να δυσχεράνει τον εφοδιασμό του πληθυσμού και του ΕΛΑΣ. Μάχες της σοδειάς διεξήχθησαν σε όλη την Ελλάδα. Το πιο σημαντικό μέτωπο της Πελοποννήσου ήταν αυτό της Στυμφαλίας όπου έδρασαν τα τμήματα του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας. 

Αυτή η επέτειος, όπως και δεκάδες άλλες, ξαναφέρνει στην ιστορική μνήμη το τεράστιο κατόρθωμα της ασίγαστης πάλης με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους, που ήταν έργο των λαϊκών δυνάμεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ. Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, είχαν ως απόρροια το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αντίστοιχα και τον Α’, ανταγωνισμοί που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Επιβεβαιώνεται ότι, όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με εύθραυστους συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής “ειρήνης”, λύνονται με τον πόλεμο.Γι’ αυτό και σήμερα οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, ειδικά όταν η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες.

Το ΚΚΕ μελετά την ιστορία του, βγάζει συμπεράσματα, τα οποία τα αξιοποιεί στο σήμερα. Εξετάζει τις ηρωικές σελίδες του και γίνεται πιο έτοιμο, για τις διάφορες καμπές τη ταξικής πάλης. Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, τα προβλήματα που φανερώνει σήμερα, είναι περισσότερα από όσα ήταν πριν 70 χρόνια. Δείχνει τη σαπίλα του, αλλά ταυτόχρονα φωτίζεται και η άλλη κοινωνία, όπου ο άνθρωπος θα είναι στο κέντρο της προσοχής και όχι τα κέρδη των λίγων. Αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κατάθεση στεφανιών και ιστορική αναδρομή της μάχης στο χώρο του μνημείου της Στυμφαλίας στις 12:00.

Θα ακολουθήσει ομιλία από το Νίκο Κουτουμάνο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέα της Επιτροπής  Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ στο Κεφαλάρι της Στυμφαλίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με φαγοπότι με μεζέδες και κρασί.