Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία – Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν -VIDEO

Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί, είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Τα ίδια μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα σχολεία θα ισχύουν για όλα τα φροντιστήρια. Παρακολουθήστε ζωντανά την συνέντευξη Τύπου.

Την τελική ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα. Όπως είπε τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο αγιασμός θα γίνει ανά τάξη. Για τα φροντιστήρια θα ισχύουν όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα σχολεία.



Πιο αναλυτικά για το άνοιγμα των σχολείων η κα Κεραμέως είπε:

«Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου ανέλαβαν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί μας στα σχολεία και 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας (αυτό συμπεριλαμβάνει και τα νηπιαγωγεία). Σημαντικός παράγοντας για αυτή την απόφαση ήταν να δώσουμε ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακομη επιστρέψει. Παράκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους άμεσα, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις τυχόν ασυμπτωματικών και γενικότερα να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος είπε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει επιστρέψει από τις διακοπές του. Το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας έχει επιστρέψει στην Αθήνα, είπε και τους κάλεσε να επιστρέψουν άμεσα.

Πιο αναλυτικά η κα Κεραμέως είπε ότι σκοπός της συνέντευξης Τύπου είναι να δοθούν κάποιες επιπλέον οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε, η έναρξη του σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης και κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε και επιπλέον πιο αυστηρά μέτρα.

Είπε ακόμα ότι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια και η παράδοση των βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της.

Χρήση μάσκας

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Από την χρήση μάσκας εξαιρούνται τα παιδιά με γνωσιακή αναπτυξιακή η ψυχική διαταραχή συμπεριφοράς.

Όπως διευκρίνισε η ειδικός κα Παπαευαγγέλου θα υπάρχουν κάποια μικρά διαλείμματα στην χρήση μάσκας προκειμένου ειδικά τα μικρά παιδιά να προσαρμοστούν στην χρήση μάσκας.

Πιο αναλυτικά από την χρήση μάσκας εξαιρούνται:

Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γενικά εξαιρούνται:

Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς

Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του

Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης

Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή

Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι

Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

Καθορίζονται, βάσει οδηγιών των Ειδικών, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της

Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες

Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες

Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500) Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)

Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια

Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια

Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου

Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Διαφορετικά διαλείμματα

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.

Η κα Κεραμέως εξήγησε γιατί θα δίνεται σε κάθε μαθητή δωρεάν ένα παγούρι για να μην πίνουν τα παιδιά από την βρύση και να μην ανταλλάσσουν μπουκάλια.

Οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται αν ο μαθητής νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ή ο εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί σπίτι του.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου που αρχίζει το νέο σχολικό έτος είναι το μεγαλύτερη στοίχημα για όλους. Είπε ακόμα ότι τα παιδιά πρέπει να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια για την επιστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να φορούν μάσκα για την ασφάλεια όλων και ιδιαίτερα των φίλων τους και των παππούδων και των γιαγιάδων τους. «Σας εμπιστευόμαστε», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «όπως εμπιστευόμαστε και τον Έλληνα εκπαιδευτικό».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί είπε:

Υπάρχει έγκαιρη επιχορήγηση της ΚΕΔΕ με ποσό άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την διάθεση δωρεάν μασκών στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την Επικράτεια. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν κανονικά με όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται.

Διατίθενται 175 εκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.

Για τα παιδιά που είναι στις ευάλωτες ομάδες και πρέπει να μείνουν σπίτι με την υπόδειξη των ειδικών, για τους γονείς τους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας ή μειωμένου ωραρίου για τον έναν από τους δυο γονείς.

newsit.gr