Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γραμματέας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με 110 ψήφους

Με 110 ψήφους υπέρ, 29 λευκά και 1 ακυρο εξελέγη νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακοπουλος από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της, χθες γύρω στις 18.30. Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα προκύπτει σε σύνολο 140 ψηφισάντων από τα 151 μέλη που αριθμεί συνολικά η ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ.

Στα 29 λευκά περιλαμβάνονται και κάποια ψηφοδέλτια από την πλευρά των 53, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν εκφράζουν διαφωνία στο πρόσωπο του νέου Γραμματέα, αλλά διαμαρτυρία για τη λειτουργία του κόμματος και τη λήψη αποφάσεων σε στενό κύκλο τις οποίες καλείται στη συνέχεια να επικυρώσει η ΚΕ.



 

Επίθεση κατά της κυβέρνησης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της συγκυρίας, την πανδημία και την διαχείρισή της από την κυβέρνηση, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε γέφυρες προς την εσωκομματική αντιπολίτευση στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς την πτέρυγα των προεδρικών.

Ειδικότερα, επαίνεσε την κυβερνητική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ (και κατ’ επέκταση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο) για το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση, λέγοντας «είμαστε υπερήφανοι».

Απευθυνόμενος ουσιαστικά προς την πτέρυγα των προεδρικών (ο Παύλος Πολάκης είναι ο βασικός εκφραστής της άποψης ότι μεγάλο μέρος των 37 δις έπρεπε να αξιοποιηθεί προεκλογικά σε παροχές) σημείωσε:

«Αν υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε ένα μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει, όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς, να το συζητήσουμε.

Αλλά για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας στην άκρη το συγκρουσιακό κλίμα των προηγούμενων μηνών με τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, του επιφύλαξε μια θετική αναφορά κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του. Είπε ειδικότερα ότι ανέλαβε αφήνοντας μια υπουργική θέση, δίνοντας έτσι αξία και ιδιαίτερο συμβολισμό στη θέση του Γραμματέα, αλλά και στη κομματική δουλειά» και «εδωσε έκτοτε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις δύο εκλογικών αναμετρήσεων», «να σταθεί όρθιο στις τοξικές επιθέσεις για τις Πρέσπες», «να σταθεί ενωμένο και χωρίς αναταράξεις στη μετάβαση από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση». Αφού τον ευχαρίστησε πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα, όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια».

Η αναφορά ότι «ανταποκρίθηκε με επιτυχία» στα καθήκοντά του πιθανότατα έρχεται έστω καθυστερημένα, να αποκαταστήσει τον Πάνο Σκουρλέτη, απέναντι σε επιθέσεις που δέχτηκε τον προηγούμενο χρόνο από το εσωτερικό του κόμματος αλλά και εκτός αυτού, με χαρακτηρισμούς μεταξύ άλλων περί «αποτυχημένου» Γραμματέα.

Σε ό,τι αφορά το αντιπολιτευτικό σκέλος της ομιλίας του επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει την τριπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν έχει συνεκτική απάντηση στις προκλήσεις.

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί το «επιτελικό κράτος» για να ελέγχει τους αρμούς της εξουσίας προς ίδιον όφελος και πως το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει τις ιδεοληψίες της και να κλείνει «δουλειές», «με εξυπηρετήσεις και υπερτιμολογήσεις δημοσίων δαπανών, στην Παιδεία, στην Υγεία, στο μεταναστευτικό, στις επενδύσεις, σχεδόν παντού».

“Χωρίς σχέδιο”

Περαιτέρω κατηγόρησε την κυβέρνηση για:

–Οικοδόμηση γύρω της μιας υγειονομικής επικοινωνιακής ζώνης ώστε να μη δέχεται κριτική, έκανε λόγο για «εξαγορασμένη με χρήματα του ελληνικού λαού ασυλία από κάθε είδους κριτική» και έθεσε ζήτημα δημοκρατίας

–Μετατροπή της αρχικής επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την πανδημία, σε απόλυτο φιάσκο με απουσία συνεκτικού σχεδίου, μη αξιοποίηση του χρόνου για ενίσχυση του ΕΣΥ, άνοιγμα του τουρισμού με γνώμονα τις ανάγκες των tour operators και όχι της κοινωνίας, χωρίς ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια, ελέγχους κλπ παρά σπασμωδικά υγειονομικά μέτρα και κυρίως, αστυνομικά μέτρα. Κάλεσε την κυβέρνηση έστω αυτή την ύστατη ώρα να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να συγκροτήσει σχέδιο με ενίσχυση της δημόσιας υγείας, διαφορετικά θα φέρει βαρύτατες ευθύνες αν η πανδημία λάβει δραματικές διαστάσεις.

–Οικονομική πανδημία αγέλης, ότι δηλαδή η κυβέρνηση άφησε συνειδητά να «σαρωθούν» από την κρίση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να «εξυγιάνουν» έτσι το οικονομικό τοπίο χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους. Αναφέρθηκε σε ύφεση πολύ χειρότερη και από αυτή της περιόδου των μνημονίων και προειδοποίησε πως «τα χειρότερα είναι μπροστά» με την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό, την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τη συνακόλουθη δυσπραγία της εσωτερικής αγοράς.

“Ναι” σε στρατηγική διαλόγου στα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κινείται σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς αποφασιστικότητα και με εμφανή αμηχανία, και « χωρίς να θέτει τους συμμάχους μας προ των ευθυνών τους». Διερωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο και κυρίως τι θα πράξει για να μην φτάσουμε ως εκεί. Ζήτησε από την κυβέρνηση εθνική στρατηγική Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποιαδήποτε εθνική στρατηγική, με στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, και κατεύθυνση την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και τη Χάγη, διαφορετικά προειδοποίησε, ότι θα οδηγηθούμε σε ακόμη πιο επικίνδυνες περιπέτειες.