Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: 12 μέτρα για την Οικονομία. Tέλος η εισφορά αλληλεγγύης -15.000 προσλήψεις στον στρατό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα ζητήματα: Τον κορονοϊό, την οικονομία και την τουρκική προκλητικότητα

Η καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.



 

Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις, «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας».

«Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

Το μήνυμα στην Τουρκία

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει την ασφάλεια και την ειρήνη στην Μεσόγειο. “Στις απειλές και στα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα” είπε.

Είμαστε μια χώρα έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους γείτονες της και την Τουρκία. Αλλιώς μόνο το διεθνές δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση. Ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων”.
Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για Στρατό

Τα μέτρα για την Άμυνα
Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά μια μοίρα 18 Rafale.
Το Πολεμικό Ναυτικό βάζει στον στόλο του 4 νέες φρεγάτες και εκσυγχρονίζει 4 φρεγάτες και έξι ελικόπτερα.
Το δυναμικό ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών.
Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία.
Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία.

Δώδεκα μέτρα στην Οικονομία

Δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία, με στόχο να προστατευθεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Πρόκειται όπως είπε για «12 βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021, δηλαδή»,. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

4 μέτρα για εργασία
3 μέτρα ρευστότητα
5 μέτρα το εισόδημα της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων

«Πρόκειται για μια πολιτική που συνδυάζει φορολογική ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, με ενίσχυση εργοδοτικής δράσης», χαρακτηρίζοντάς τους «βατήρες και οι δύο για τη δημιουργία εθνικού πλούτου και αντίδοτα σε παθογένειες».

1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021

2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021.

3. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη επί 6 μήνες εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO