Τσίπρας: Έντεκα μέτρα άμεσης στήριξης της οικονομίας

Με αναφορά στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρίας Ιανός ξεκίνησε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και τη συμπαράστασή μου στους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών κι όταν έρθει η ώρα να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τις ευθύνες και για το πως η πολιτική προστασία μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική. 

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι πριν από δυο χρόνια μιλούσαμε από το βήμα της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων ενώ η ΝΔ την έκανε να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών. Εμείς βάλαμε τις βάσεις για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αρμόζει, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συνέχεια στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια συγγνώμη από κάθε Μακεδόνα και Έλληνα που εξαπάτησε, μια συγγνώμη που έβαλε το κόμμα πάνω από την πατρίδα. Όταν λύσαμε -όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι υπογράμμισε.

Kατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση του λάου σε όσα του είπε για την οικονομία, ότι έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και ότι μετά «παρά τα γεμάτα ταμεία και τη δημοσιονομική ελευθερία», «δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση».

Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση είπε ότι η κυβέρνηση «σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία» και έτσι η κρίση χειροτερεύει, ότι αντί για ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό «μοίρασε κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν».

«Το μόνο μεγάλο έργο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση αφορά την απορρύθμιση της εργασίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως έχουμε κρίση οικονομική. «Ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν, τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν παγώσει, ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ε65, το Καστέλι, έργα δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας σήμερα καθυστερούν δραματικά, απαξιώνονται καθημερινά. Το μόνο μεγάλο έργο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση αφορά την απορρύθμιση της εργασίας: κλείνουν μαγαζιά, οικογένειες πασχίζουν να βρουν δουλειά, και ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αφού υποσχέθηκε την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας προεκλογικά, σήμερα τελικά εφαρμόζει την αναστολή της και την μεγάλη καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου».

«Έχουμε όμως και κρίση Δημοκρατίας: αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση του ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών sites θα νομίζει ότι ζει σε άλλο πλανήτη. Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος οι υπουργοί της κυβέρνησης απολογούνται δημόσια σε εκδότες λες και είναι τα αφεντικά τους. Η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο το κράτος γίνεται οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού συνωμοσιολόγοι αρνητές της επιστήμης κάνουν ξανά την εμφάνισή τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες η αντιπολιτική αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο και η στάση της κυβέρνησης όχι απλώς δεν την αντιμετωπίζει αλλά την τροφοδοτεί» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται απέναντι στην Τουρκία χωρίς στρατηγική «χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη, χωρίς κόκκινες γραμμές για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή των κυρώσεων» και υποστήριξε ότι κρύβει την αλήθεια από τον λαό υιοθετώντας λεκτικές ακροβασίες.

Τρεις παραδοχές-βάση για βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές ως «βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Πρώτη παραδοχή πρέπει να είναι ότι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας, τελείωσε. Υπογράμμισε ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει στην ΕΕ η Ελλάδα οφείλει να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ μιας νέας οικονομικής πολιτικής με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη.

Δεύτερη παραδοχή ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επικροτεί και διευκολύνει μια πολιτική αποκλεισμού τους.

Τρίτη παραδοχή αφορά το υψηλό ιδιωτικό χρέος. Άσκησε κριτική στο νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης ότι μόνο «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις.

Τα έντεκα οικονομικά μέτρα

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε 11 άμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη αυτής της μεγάλης προσπάθειας, είμαστε έτοιμοι για μία νέα ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει. Για τον λόγο αυτό επεξεργαστήκαμε και καταθέτουμε σήμερα ένα σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης ένα σχέδιο που θα υλοποιούσαμε άμεσα την επόμενη μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου.

Μέτρο πρώτο, ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας Απέναντι στην πανδημία.

Μετρό 2ο, ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα μέσα στην Πανδημία στοιβαγμένα όσο διαρκεί η κρίση. Μ

Μέτρο 3ο Επιδότηση της εργασίας από το κράτος, για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Μέτρο 4ο, εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και για όσο διαρκεί η κρίση. 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία λόγω της πανδημίας έμπρακτα, όχι μόνο τους ανέργους τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους διότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μόνος του σε αυτή την κρίση.

Μέτρο 5ο στις επιχειρήσεις όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις να έχουν άμεσα άμεσα πρόσβαση σε μία εκστρατεία ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με μέγιστη ενίσχυση 100.000 ευρώ με κριτήριο μοναδικό τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.

Μέτρο 6ο μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση στο 6% για όσο διαρκεί η κρίση.

Μέτρο έβδομο, επιδότηση του 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αυτό αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση του βάρους του ενοικίου και με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά ταυτόχρονα Δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματος.

Μέτρο 8ο επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς.

Μέτρο 9ο μόνιμη κατάργηση όχι παροδική της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.

Μέτρο 10ο μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ένα μέτρο το οποίο θα στηρίξει επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιαίτερα εργαζόμενους με μπλοκάκια.

Μέτρο 11 μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση μεταχειρισμένο και των ελεύθερων επαγγελματιών».