Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου στα Αηδόνια Κορινθίας

Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια, όπως αρμόζει σε μια τελετή εγκαινίων Ι. Ναού, τελέστηκαν το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, τα Εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου στα Αηδόνια Κορινθίας. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή των Ι. Λειψάνων, για τον Εγκαινιασμό του Αγίου Θυσιαστηρίου, και τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων στον ως άνω Ι. Ναό, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

Ο άγιος Κεγχρεών απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους Πιστούς αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα των Εγκαινίων, ερμηνεύοντας κάποιες από τις προκαταρκτικές πράξεις «πήξεως θυσιαστηρίου» όπως π.χ. η θεμελίωση Ι. Ναού, στην σημασία της καταθέσεως των Αγίων Λειψάνων, ως και στον «πνευματικό εγκαινιασμό» των Πιστών.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομιλών στο τέλος του Εσπερινού, προσέθεσε ότι μόνον ο Αρχιερεύς μπορεί να τελεί τα Ι. Εγκαίνια ενός Ναού, επεξηγώντας την διαφορά της Ιερωσύνης από την Αρχιερωσύνη και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Θεοφιλέστατος, ως Επίσκοπος της Εκκλησίας μας, θα τελέσει τα πρώτα του Εγκαίνια Ι. Ναού.

Την επομένη Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιο, τέλεσε την Ιερά Ακολουθία των Εγκαινίων, της οποίας επακολούθησε η Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας.

Καθ’ όλη την διάρκεια της τελετής ο Μητροπολίτης μας διέκοπτε, κατά την παγία τακτική του, επεξηγώντας αναλυτικά κάθε τι, το οποίο είχε να κάνει με την διαδικασία αυτής της μοναδικής Ιεροτελεστίας, ώστε όλοι οι Πιστοί να κατανοούν και να συμμετάσχουν ενεργά στην Ι. Τελετή.

Τα Εγκαίνια τελέσθησαν με την παρουσία πλήθους Χριστιανών παρά τις δυσκολίες εκ των καιρικών συνθηκών μεταξύ των οποίων και της Βουλευτού Κορινθίας κ. Μαρίας-Ελένης Σούκουλη.