Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

Γιατί 6.000 επιστήμονες διαφωνούν με το lockdown – Η πρότασή τους

Χιλιάδες είναι οι επιστήμονες και οι ειδικοί της υγείας που έχουν προσχωρήσει σε ένα παγκόσμιο κίνημα κατά του lockdown.

Περίπου 6.000 επιστήμονες ισχυρίζονται πλέον επισήμως πως το lockdown έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου, αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις. 

Λένε αντιθέτως πως πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και οι υγιείς να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους.

Η διακήρυξή τους δεν έμεινε βέβαια χωρίς απάντηση από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, με τους πολέμιους αυτής της άποψης να τονίζουν πως οι στοχευμένες δράσεις δεν είναι εύκολο να προστατεύσουν ικανοποιητικά τους ευάλωτους πολίτες.

Και πως την ίδια στιγμή ο κίνδυνος των μακροχρόνιων επιπλοκών του κορονοϊού σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα κινδυνεύσουν στην πορεία.

Το κίνημα των αρνητών του lockdown, γνωστό ως Great Barrington Declaration, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έχει πλέον 6.000 επιστημονικές υπογραφές από τα μήκη και τα πλάτη της Γης, αλλά και 50.000 υπογραφές πολιτών.

Στη διακήρυξή τους τονίζουν πως αν διατηρήσουμε τις πολιτικές lockdown μέχρι να γίνει διαθέσιμο ένα εμβόλιο, αυτό θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη βλάβη, με τους πιο αδικημένους να πλήττονται δυσανάλογα πολύ».

Υποδεικνύουν μάλιστα πως άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν ήδη χειρότερη περίθαλψη.

Σημειώνοντας πως ο κίνδυνος για κορονοϊό είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, την ίδια ώρα που τα παιδιά απειλούνται περισσότερο από τη γρίπη παρά την Covid-19.

Προτείνουν καλύτερα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων (όπως συχνό έλεγχο των ανθρώπων που τους φροντίζουν) και επιμένουν πως οι νέοι και υγιείς πρέπει να μπορούν να ζουν κανονικά, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν ανοιχτά και όλες οι άλλες δραστηριότητες (αθλητισμός, πολιτισμός, εστιατόρια) να λειτουργούν απρόσκοπτα…

newsbeast.gr