Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος αναδρομικών για 255.000 συνταξιούχους – Ποιοι τα δικαιούνται

Στην καταβολή νέου γύρου αναδρομικών σε περίπου 255.000 συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο του έτους. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει: 

– Στην αύξηση των κύριων συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών 15 μηνών για 190.000 ασφαλισμένους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

– Στην αύξηση και στην καταβολή αναδρομικών με βάση το νέο καθεστώς απασχόλησης 30.000 συνταξιούχων που εργάζονται, οι οποίοι θα πάρουν αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

– Στην αύξηση των 35.000 προσωρινών συντάξεων που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνική Ασφάλισης, e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσουν αρχικά στην αύξηση του ποσοστού όλων των προσωρινών συντάξεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν η αποπληρωμή αναδρομικών 15 μηνών και η αποκατάσταση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Πιστώσεις

Σε πρώτη φάση θα πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι «παλαιοί» συνταξιούχοι, καθώς απαιτείται συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2021. Για την επόμενη χρονιά φαίνεται ότι παραπέμπεται η αύξηση του ποσοστού σύνταξης από το 30% στο 60% για τους συνταξιούχους που εργάζονται και για τα αναδρομικά ποσά από τον Μάρτιο του 2020. Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών ποσών για συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και των αναδρομικών ποσών για 15 μήνες, καθώς η αύξηση ισχύει από την 1η Οκτωβρίου του 2019 και μετά. Οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν για όλους, τόσο γι’ αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί όσο και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, περίπου 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε µεγάλο βαθµό µόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούµενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Η συγκεκριµένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται µετά την εφαρµογή του νόµου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, η προσωπική διαφορά θα µειωθεί, όµως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη καταβάλλεται. Η συγκεκριµένη κατηγορία θα καταφέρει να έχει αύξηση στο εισόδηµά της µετά το 2023.

Realnews