Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση αφήνει την α΄ κατοικία και τα εισοδήματα των πολιτών χωρίς καμία προστασία απέναντι στις τράπεζες

Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας και Tομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα στη Βουλή:

Ο κ. Ψυχογιός επιτέθηκε στην Κυβέρνηση αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο του πτωχευτικού κώδικα, λειτουργεί ως λαιμητόμος και αποτελεί μια οριζόντια τομή που διαλύει την κοινωνική συνοχή, ενώ την ίδια ώρα τα περισσότερα ΜΜΕ σιωπούν, όπως κάνουν για τις περισσότερες πτυχές της πολιτικής της Ν.Δ.Συνέχισε καταδεικνύοντας το γεγονός ότι στα νοσοκομεία έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις και υπάρχουν 5.000 εργαζόμενοι λιγότεροι από το 2019, ότι το ένα τρίτο των πολιτών πληρώνουν για το τεστ κορωνοϊού και ότι τα σχολεία δεν θωρακίστηκαν και δεν ενισχύθηκαν με εκπαιδευτικούς, με υπηρεσίες καθαριότητας, με λιγότερα παιδιά στην τάξη. Αντίθετα έχουμε μια επιχείρηση τρομοκράτησης  της νεολαίας που διεκδικεί το αυτονόητο.

Ο βουλευτής σχολίασε ότι στα εθνικά ζητήματα υπάρχουν παλινωδίες, αντιφάσεις και διπλωματικές κινήσεις που έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα, αλλά και στην οικονομική πολιτική, τα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας ήταν ανεπαρκή για όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες.

Ο κ. Ψυχογιός αναφερόμενος στα λεγόμενα βουλευτών της Ν.Δ. θύμισε ότι ο κ. Ψυχάρης στην εξεταστική επιτροπή της Bουλής είχε μιλήσει ευθέως για χορήγηση δανείων με «αέρα» και χωρίς εγγυήσεις στο πλαίσιο του τριγώνου τράπεζες, ΜΜΕ, κόμματα. Απαντώντας στις μομφές της ΝΔ ότι δεν πληρώνουν τις δόσεις τους οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη, τις χαρακτήρισε ντροπιαστικές τονίζοντας ότι η τεράστια πλειοψηφία τους πληρώνουν κανονικά και με συνέπεια, προκειμένου να προστατεύσουν την α’ κατοικία τους.

Σε ό,τι αφορά την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι δανειολήπτες με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αφήνει 611 ευρώ για τη διαβίωση των ανθρώπων και αναρωτήθηκε αν τόσο εκτιμάται η ανθρώπινη ζωή. Τα ευάλωτα νοικοκυριά που γίνονται ενοικιαστές στο σπίτι τους χωρίς να έχει σημασία αν έχουν πληρώσει και πόσα, θα ξεκινούν από το μηδέν και θα χάσουν τα σπίτια τους, όπως έγινε και  στην Ισπανία του ’13.

Ο βουλευτής ξεκαθάρισε πως στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  προστάτευσε την πρώτη λαϊκή κατοικία με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για το σύνολο των οφειλών μέχρι το Φλεβάρη του ‘19 και από εκεί και πέρα ψήφισε με τον 4605/2019 ένα ακόμα πλαίσιο προστασίας του οποίου η ΝΔ ζήτησε παράταση, αλλά μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ενώ η λεγόμενη «γέφυρα» καμία σχέση δεν έχει με προστασία καθώς είναι πρόγραμμα επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά του πλειστηριασμούς που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι  μετράει σε ποιους και από ποιους έγιναν αυτοί. Είναι άλλο πράγμα  ο εργαζόμενος που έχει αξιώσεις από τον εργοδότη, ο αγρότης που διεκδικεί από τον έμπορο που δεν του πλήρωσε την παραγωγή και άλλο τα κατώτερα και μεσαία στρώματα που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους και για τα οποία υπήρχαν πάντοτε όπλα και εργαλεία προστασίας όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής είπε χαρακτηριστικά: «Τα 5 δις που πήγαν από τις τράπεζες, μέχρι τώρα, σε 5 επιχειρήσεις, δείχνουν το δρόμο και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η θέση σας, η νεοφιλελεύθερη στρατηγική σας και για τα πιο δύσκολα. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας όμως θα είναι η δική σας πολιτική πτώχευση. Παρά την αλαζονεία σας και παρά τα κοινωνικά στρώματα που υπηρετείτε θα το βρείτε μπροστά σας και αν αυτό δεν αποκαλυφθεί θα έρθει η ίδια η κοινωνία, η οποία έχει γνώση, εμπειρία και αγωνιστικότητα και ξέρει πολύ καλά ποιοι προσπάθησαν και στήριξαν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια, να σας το δείξει. Εμείς λέμε ότι προφανώς και καταψηφίζουμε το σχετικό νομοσχέδιο και θα αγωνιστούμε σφοδρά εντός και εκτός Βουλής για την ανατροπή του».