Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Πού είναι το χωριό που σας πληρώνει για να γίνετε μόνιμοι κάτοικοί του!

Είναι μεσαιωνικό, καταπράσινο και ζητάει νέο αίμα: Ένα χωριό του ιταλικού Νότου ζητά απεγνωσμένα νέους κατοίκους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Πρόκειται για το ειδυλλιακό χωριό Santo Stefano di Sessanio, της ιταλικής επαρχίας Abbruzzo, το οποίο, σύμφωνα με το δήμαρχό του Fabio Santavicca, «δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση. Απλώς, θέλουμε να συνεχίσει να ζει».



 

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, περιστοιχίζεται από βουνά και περιβάλλεται από ένα μεσαιωνικό τείχος, ενώ πολύ κοντά του βρίσκεται ο πανέμορφος εθνικός δρυμός Gran Sasso e Monti della Laga.

Καθώς ο πληθυσμός του ανέρχεται σε μόλις 115 μόνιμους κατοίκους, με τους μισούς περίπου να είναι συνταξιούχοι και λιγότερους από 20 να είναι κάτω των 13 ετών, αναδείχθηκε η ανάγκη…εισαγωγής νέων κατοίκων σε αυτό, προκειμένου να μην ωθηθεί στην εγκατάλειψη.

Το δημοτικό συμβούλιο του Santo Stefano πρόκειται, λοιπόν, να προσφέρει 8.000 ευρώ το χρόνο και για 3 χρόνια σε όσους σκοπεύουν να μετακομίσουν μόνιμα στο χωριό, και 20.000 ευρώ εφάπαξ σε όσους έχουν σκοπό να ξεκινήσουν εκεί μια δική τους επιχείρηση.

Επιπλέον, στους «εποίκους» του χωριού θα παραχωρηθεί ήδη υπάρχουσα στέγη έναντι ενός συμβολικού ενοικίου, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η προσφορά αφορά ωστόσο μόνο σε όσους είναι Ιταλοί πολίτες, ή έχουν τη νομική δυνατότητα να γίνουν στο μέλλον, ενώ επιθυμητοί είναι μόνο ενήλικες κάτω των 40 ετών.

Από τις 15 Οκτωβρίου που ανακοινώθηκε το σχέδιο, έχουν υποβάλλει αίτηση ήδη 1.500 άτομα, αν και, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Santo Stefano, αρχικά πρόκειται να επιλεγούν μόνο 10 (ή 5 ζευγάρια), καθώς οι αρχές επιθυμούν η διαδικασία ανανέωσης του πληθυσμού να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα.

ΠΗΓΗ: edition.cnn