Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το πρώτο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στα Εξαμίλια Κορίνθου

Σύμφωνα με το UN World Drug Report η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται να αγγίξει το 2024 τα 65 δις δολάρια από 20 δισ. ευρώ που ήταν το 2018.

Μερίδιο από αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά διεκδικεί η Ελλάδα που ήδη έχει δώσει 62 άδειες για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα οι οποίες σύμφωνα με το European Cannabis Report (Φεβρουάριος 2020) εκτιμάται ότι θα αποφέρουν επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσουν έως 2.250 θέσεις εργασίας.



 

Συνολικά η φαρμακευτική κάνναβη θα μπορούσε να εισφέρει έως και 2 δις. ευρώ στην Ελληνική οικονομία, εκτιμά η Tikun η οποία θα γίνει, σε λιγότερο από 4 μήνες, η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτική κάνναβη made in Greece.

Η Tikun Europe -ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2018 και είναι θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam παγκόσμιου παίκτη στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης- είναι η πρώτη εταιρεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο.

Η επένδυση της ΤIkun Εurope στην Ελλάδα αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000m2 στα Εξαμίλια της Κορίνθου, στην Πελοπόννησο.

Η βιομηχανική μονάδα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2021 περιλαμβάνει την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Η κυρίως μονάδα περιλαμβάνει τρεις διακριτές μονάδες, τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής – συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017. Τον Μάρτιο του 2018, η Ελλάδα εισήγαγε τον νόμο 4523/2018 με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Με βάση τον πληθυσμό της Ευρώπης και τη δαπάνη περίθαλψης που αγγίζει τα 2,3 τρισ. ευρώ, η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 58 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν ήδη Φαρμακευτική Κάνναβη για θεραπεία. Έως τώρα στην Ελλάδα η κάλυψη των αναγκών της Φαρμακευτικής Κάνναβης γινόταν αποκλειστικά μέσω ειδικής αίτησης για εισαγωγή από άλλες χώρες.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

capital.gr




 






Στήριξε το έργο του nemeaprees