Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Click Away: Πώς θα γίνεται η παραγγελία, η πληρωμή και η παραλαβή

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών παρουσίασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εστίασε κυρίως στο πώς θα λειτουργήσει το λεγόμενο click away σύστημα αγοράς από εμπορικά καταστήματα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με το click away δεν ισοφαρίζουν τις απώλειές τους οι επιχειρήσεις, δεν υποκρινόμαστε απέναντι στους εμπόρους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Για αυτό και οι εταιρείες θα παραμείνουν ωφελούμενες από τα προστατευτικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.Αυτή η απόφαση ελήφθη βάσει δύο γεγονότων:

– Οι υπηρεσίες κούριερ είναι στο όριό τους καθώς πολλές πλέον ούτε καν δέχονται παραγγελίες, έχουμε μια ιδιότυπη «στάση εμπορίου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

– Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι δίνει μια μερική διέξοδο για ισοφάριση των απωλειών των επιχειρήσεων αυτών λόγω του ότι δεν θα ανοίξουν για τις γιορτές.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για αυστηρή τήρηση των μέτρων και εάν αυτά παραβιαστούν και δεν τηρηθούν και παρατηρηθούν φαινόμενα μαζικού συνωστισμού θα αποσυρθεί αμέσως.

Πώς θα λειτουργήσει το click away

O πελάτης θα κάνει την παραγγελία του από το eshop του καταστήματος και θα πληρώνει για το προϊόν που επιθυμεί να αγοράσει ηλεκτρονικά. Ή αλλιώς θα κάνει τηλεφωνική παραγγελία και θα πληρώνει μέσω POS ασύρματου έξω από το κατάστημα, μπροστά στην είσοδό του.

Η μετακίνηση για την παραλαβή θα γίνεται είτε με το αποδεικτικό της ηλεκτρονικής πληρωμής είτε με SMS του καταστήματος προς τον πελάτη όπου θα αναγράφονται η επωνυμία της εταιρείας, το ΑΦΜ, η ακριβής ώρα παραλαβής και το όνομα του πελάτη.

Δεν επιτρέπεται κατά την παραλαβή να είναι πάνω από ένα άτομο – μόνο ένας και όχι ομάδα, παρέα ή οικογένεια- θα πηγαίνει στην παραλαβή. Με τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής καταστημάτων στο click away είναι να έχουν είσοδο σε εξωτερικό χώρο. Αποκλείονται έτσι τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και όσα καταστήματα δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.