Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Εμπόρων της Πελοποννήσου για το click away

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας συνεδρίασε την 12η Δεκεμβρίου 2020 εκτάκτως, με τη συμμετοχή των Προεδρείων των Εμπορικών Συλλόγων μελών του. Μοναδικό θέμα ήταν οι συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της κατά την εορταστική περίοδο. Ασχολήθηκε με το ψήφισμα που εξέδωσε σε έκτακτη συνεδρίασή της η ΕΣΕΕ με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας. Το ψήφισμα αυτό, το ΔΣ και οι παριστάμενοι συνάδελφοι ομόφωνα το επικροτούν και το συμπεριλαμβάνουν αυτούσιο στο παρόν, το οποίο συμπληρώνεται με τις συγκεκριμένες θέσεις της ΠΟΕΕ.

Οι αποφάσεις του ΔΣ έχουν ως εξής:Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Εκφράζει την αγανάκτηση όλων των μελών που εκπροσωπεί σε όλη την Πελοπόννησο, για τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο. Μεταφέρει δια του παρόντος την οργή των μικρών εμπόρων της Πελοποννήσου, οι οποίοι θεωρούν τις αποφάσεις απόλυτα άδικες προς αυτούς. Εκτιμούν ότι ελήφθησαν με γνώμονα τα χαρακτηριστικά άλλων αγορών και όχι αυτών των μικρών πόλεων που αυτοί εδρεύουν. Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου έχουν έμπρακτα αποδείξει τόσο κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας, όσο και το καλοκαίρι και τώρα στην δεύτερη περίοδο, ότι τηρούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες των ειδικών. Δεν κατανοούμε με τίποτα γιατί πρέπει να ισχύει το δόγμα της μιας μοναδικής υγειονομικής ενότητας για όλη την Ελλάδα, τη στιγμή κατά την οποία ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών. Επίσης δεν κατανοούμε πώς ενισχύεται ο κίνδυνος διάδοσης του ιού και γι’ αυτό πρέπει έξω από τα μικρά εμπορικά καταστήματα να συγκεντρώνονται το πολύ 9 άτομα και δεν συντρέχει ο ίδιος κίνδυνος έξω από τις τράπεζες και τα Super Market.

 

Η ΠΟΕΕ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ   ΓΙΑ

 • Την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βοηθούν ουσιαστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις.
 • Την μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου.

Ζ  Η  Τ  Α  Ε  Ι

 1. Την άμεση ανάκληση της απαγόρευσης εισόδου στα μικρά εμπορικά καταστήματα των ανοιχτών αγορών των πελατών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την εφαρμογή των ίδιων κανόνων που ισχύουν στα super market και στις τράπεζες.
 2. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
 3. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μια γενναία ρύθμιση.
 4. Την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις όλες (παλιές, απολεσθείσες, νέες) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.
 5. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων χωρίς επιβάρυνση με τόκους για την περίοδο αναστολής και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
 6. Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
 7. Την ρύθμιση των δημιουργημένων εντός του 2020 και μέχρι να λήξει το lockdown ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΕΚΟ και τις εξομοιούμενες εταιρείες.
 8. Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι. Την τροποποίηση των Επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2 και 3 σε μη επιστρεπτέες.
 9. Τη μέριμνα για ενίσχυση των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν εντός του 2020 για τις οποίες δεν έχει προβλεφθεί καμία απολύτως βοήθεια.
 10. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.
 11. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
 12. Την εξαγγελία και άμεση υλοποίηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενός νέου προγράμματος «ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ», με διαφορετική μοριοδότηση και στόχευση στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και βέβαια με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από το προηγούμενο, με ξεκάθαρο στόχο την ένταξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων ει δυνατό στο σύνολό τους.

Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία:

 • Οφείλουν πολλά στους μικρομεσαίους εμπόρους, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν όλες τις οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας και εφάρμοσαν υποδειγματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συντελώντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
 • Οφείλουν σεβασμό και στήριξη την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
 • Οφείλουν να διασφαλίσουν κανόνες ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά.
 • Οφείλουν επιτέλους να αναγνωρίσουν πως στην λιανική δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Η αντοχή της ήδη πληγωμένης από την δεκαετή κρίση μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όρια της.  Η απώλεια του εορταστικού τζίρου, τον οποίο περιμέναμε ως μάνα εξ’ ουρανού, θέτει νέα δεδομένα, ενόψει των οποίων η Κυβέρνηση για να διασώσει την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει πλέον να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την διαγραφή χρεών, ως άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ρεαλιστική λύση.

Όλοι έχουμε οικογένειες για τις οποίες νοιαζόμαστε πιο πολύ απ’ οτιδήποτε. Δεν παίρνουμε μαθήματα φροντίδας της δημόσιας υγείας από κανέναν και έχουμε αποδείξει πόσο προσεκτικοί και ευαίσθητοι είμαστε σ’ αυτά τα θέματα. Δεν ανεχόμαστε όμως να καλούμαστε να διαλέξουμε αν οι δικοί μας άνθρωποι θα υποφέρουν από κορωνοϊό ή από ανέχεια, όταν είναι προφανής η άστοχη επιβολή κλεισίματος της δυνατότητάς μας να δημιουργήσουμε εισόδημα.

Η ΠΟΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις εσφαλμένες αποφάσεις. Να αισθανθεί το κοινό αίσθημα. Να αντιληφθεί την άμεση ανάγκη επιβίωσης που έχουν οι χιλιάδες μικροί έμποροι, που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης και τέσσερις μήνες κλειστές επιχειρήσεις.

 

Η ΠΟΕΕ καλεί:

 • Τους βουλευτές της Πελοποννήσου, να σταθούν δίπλα στους Πελοποννήσιους εμπόρους και στα δίκαια αιτήματά τους.
 • Τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους να αγωνιστούν στο πλάι μας για να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και την οικονομική ζωή της περιοχής μας και μετά την πανδημία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΕ

Και προσυπογράφοντες

 

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Τρίπολης

Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου

Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου

Εμπορικός, Βιοτεχνικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Κρανιδίου

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Σωματείο Επαγγελματιών Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Εμπορικός, Επαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Λεωνιδίου

Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης

Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασιάς.