Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας

Συμπεράσματα από την διαδικτυακή συζήτηση με τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους της Κορινθίας

Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κόσμος του εμπορίου και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις συνθήκες των περιοριστικών μέτρων καθώς και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης ανέδειξε η διαδικτυακή σύσκεψη που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το βράδυ της Πέμπτης 17ης Δεκεμβρίου. Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων της Κορινθίας και οι εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων που συμμετείχαν, εξέπεμψαν δραματικό μήνυμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ζήτησαν στοχευμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή της εμπορικής τάξης της χώρας. Η διαδικτυακή συζήτηση που μεταδιδόταν ζωντανά μέσω Facebookσυγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 3.350 θεατών.



 

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου, Βασίλης Γεώργαρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου και Πρόεδρος της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Παγώνης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου, Αναστασία Λάμπρου, η πρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Λουτρακίου, Ανδριάνα Κουρούκλη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων, Νίκος Θεοδοσάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βραχατίου, Ευάγγελος Τσάκωνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας, Απόστολος Καραχοντζίτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σχίνου, Γιώργος Λάμπρου,ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, Αναστάσιος Μποζίκης και ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν ο Νίκος Σκορίνης, υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν. Ηρακλείου, αναπληρωτής υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας, ο Γιάννης Σαρακιώτης, μέλος του Τομέα Οικονομίας, Ερευνών και τεχνολογίας, ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός και ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Κορινθίας του κόμματος, Γιώργος Παπασταμόπουλος.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν πως η κυβέρνηση επέλεξε έναν ανορθόδοξο τρόπο για το μερικό άνοιγμα του εμπορίου, ο οποίος έχει οδηγήσει σε σύγχυση τους καταναλωτές και σε απελπισία τους επαγγελματίες. Το περίφημο clickawayέγινε για να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ίδια η ύπαρξη των οποίων εκλαμβάνεται ως πρόβλημα από την κυβέρνηση που μιλά για επιχειρήσεις – ζόμπι και τις οδηγεί σταδιακά στον αφανισμό.

Επισημάνθηκε ότι ενώ θα μπορούσαν να ανοίξουν εμπορικά κάποιες περιφέρεις της χώρας οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν οξύ επιδημιολογικό πρόβλημα, επελέγη για πολιτικούς λόγους η κάθετη εφαρμογή περιοριστικών μέτρων που πνίγει τον εμπορικό κόσμο πολλών περιοχών.

«Η επιχειρηματικότητα είναι διασωληνωμένη από τις 7 Νοεμβρίου» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων, Νίκος Θεοδοσάκης, επισημαίνοντας ότι το Πάσχα θα φανούν τα αποτελέσματα του Χειμώνα που διανύουμε όταν θα οδηγηθούν σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παγώνης μίλησε για δραματικά Χριστούγεννα που θα περάσει ο εμπορικός  κόσμος.

Για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βραχατίου, Ευάγγελος Τσάκωνας τόνισε πως δεν επαρκεί, δεν παρέχεται ισότιμα με ορθολογικό τρόπο σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο, ενώ οι επιχειρηματίες δε γνωρίζουν μέσα σε ποιες συνθήκες θα κληθούν να την επιστρέψουν, προειδοποιώντας πως η πτώση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμπαρασύρει πολύ κόσμο στην ανεργία.

Ο  Γιώργος Βαγενάς, από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω τον απαράδεκτο Πτωχευτικό Κώδικά που πέρασε εν μέσω πανδημίας, διότι πολλοί άνθρωποι του εμπορίου θα χάσουν τα σπίτια τους  και στηλίτευσε τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες τις οποίες η κυβέρνηση απροκάλυπτα πριμοδοτεί. «Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει η τάξη των εμπόρων», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, Αναστάσιος Μποζίκης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν προετοίμασε την οικονομία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να προδιαγράφεται ζοφερή, τονίζοντας πως προέχει η πραγματική ενίσχυση των επιχειρήσεων με χρηματοδοτήσεις και όχι με δανεισμό.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου έθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν πραγματικά τις επιχειρήσεις τα οποία υιοθετήθηκαν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει προτάσεις  όπως:

  • Ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δανείστηκαν με αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά διοχέτευσαν το 80% της χρηματοδότης σε πέντε μεγάλους εμπορικούς ομίλους αφήνοντας εκτός την μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων.
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα, εφόσον πρόκειται συνολικά για ένα ποσό που δεν υπερβαίνει τα 4 δις. ευρώ
  • Να καθιερωθεί ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους επαγγελματίες
  • Να παγώσουν άμεσα οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και να υπάρξει συνολική ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας
  • Να καταργηθεί άμεσα το τέλος επιτηδεύματος και να παγώσει η προκαταβολή φόρου όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση
  • Να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ στην εστίαση
  • Να ανοίξει η συζήτηση για την μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους το οποίο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας
  • Να υπάρξει ουσιαστική λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που αποκλείονται από τις συστημικές τράπεζες.

Ο Νίκος Σκορίνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. για ισχυρό και εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας, ενώ οι υπολογισμοί της για ύφεση 4,5% διαψεύστηκαν οικτρά αφού τώρα μιλάμε για ύφεση 10,5%. «Στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ για το 2021 η ανάπτυξη υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ σε ένα αναιμικό 0,5%. Η εκτόξευση του Δημοσίου Χρέους στο 210% του ΑΕΠ προμηνύει νέα μνημόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Χάρης Μαμουλάκης μίλησε για την παταγώδη αποτυχία του συστήματος clickaway,  που υιοθετήθηκε στοχευμένα από την κυβέρνηση για να αποδυναμώσει τις μικρές επιχειρήσεις ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι στην Ελλάδα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή.

Ο Γιάννης Σαρακιώτης τόνισε πως η μικρή επιχείρηση βρίσκεται στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών διότι σύμφωνα με τη λογική τους απομυζά πόρους από τις πιο δυναμικές, μεγαλύτερες επιχειρήσεις. «Υπήρχαν δυνατότητες ουσιαστικής ενίσχυσης της οικονομίας. Υπήρχε το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε πρωτοφανής ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, υπήρχε η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ολες αυτές οι δυνατότητες δεν αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση», κατέληξε.

«Δεν θέλουν όλοι να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Γιώργος Ψυχογιός, επισημαίνοντας ότι «βαδίζουμε σε ολοκαύτωμα του λιανεμπορίου, της εστίασης , των οδηγών ταξί, των ξενοδοχείων των ανθρώπων του Πολιτισμού, των αγροτών».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.Γιώργος Παπασταμόπουλος, ανέφερε πως βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής φιλοσοφίας της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί πολιτική της επιλογή, η μη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο περιβόητο σχέδιο Πισσαρίδη.

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι απαιτούνται στοχευμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής προκειμένου να περισωθεί ότι σώζεται από τον πληττόμενο εμπορικό κόσμο της χώρας.

 

Δείτε εδώ το video της εκδήλωσης

https://www.facebook.com/syrizakorinthias/videos/1561061847422683