Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σχέδιο ΣΕΒ – κυβέρνησης για εξόντωση του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Συμπεράσματα από την διαδικτυακή εκδήλωση για τα εργασιακά με τα εργατικά κέντρα της Κορινθίας

«Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους» τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Η εργασία στη μέγγενη του Covid-19 και της επιτροπής Πισσαρίδη», που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το βράδυ της Δευτέρας21ης Δεκεμβρίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γουγάς.
 

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης ως βασικός ομιλητής, ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και οι Κώστας Κατεμής και Χρύσανθος Σαμοίλης,  πρόεδρος και γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κορίνθου αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιάτου, Παναγιώτης Κόλλιας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λουτρακίου, Κώστας Λογοθέτης ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσόγκας και ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος, Γιώργος Παπασταμόπουλος.

Ολοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι, με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιεί κατά μέτωπο επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, ενώ παράλληλα  προχωρά στην αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εγινε προφανές ότι ο εργασιακός οδοστρωτήρας είναι η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση. Η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματα τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επισημάνθηκε επίσης ότι ο κόσμος της εργασίας έμεινε απροστάτευτος από τους κινδύνους της πανδημίας καθώς δεν έγιναν έλεγχοι στους μαζικούς χώρους δουλειάς ενώ στοιβάχθηκε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν έγιναν μαζικά τεστ, δεν συνταγογραφήθηκαν τεστ και η κυβέρνηση κρυπτόμενη πίσω από το δόγμα της ατομικής ευθύνης επιρρίπτει σε όλους τους άλλους τις δικές της ευθύνες για την δραματική κατάσταση που επέφερε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.

Υπογραμμίστηκε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης χρησιμοποιεί ως «πάτημα» την έκθεση Πισσαρίδη, για να εφαρμόσει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, εντελώς άσχετη με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες και ξεπερασμένη ως αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο. Η κυβέρνηση αφού κατήργησε την αιτιολογία απόλυσης (σήμερα γίνονται χιλιάδες απολύσεις σε κλάδους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα), κατήργησε την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, ενίσχυσε την αναστολή της εργασίας αντί την ίδια την εργασία, θέσπισε άτυπα εδώ και δέκα μήνες έναν κατώτατο μισθό 534 ευρώ, καθιέρωσε την απλήρωτη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες προχωρά τώρα και στην κατάργηση της κυριακάτικής αργίας.

Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα μίλησε ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας αναλύοντας την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. «Οι εργαζόμενοι θα αποταμιεύουν τις εισφορές τους σε πέντε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες θα επενδύουν τις εισφορές και ανάλογα με την επιτυχία της επένδυσης, εάν ο εργαζόμενος είναι τυχερός, θα λαμβάνει επικουρική ασφάλιση», επισήμανε. Για τους συνταξιούχους τόνισε ότι δεν επεστράφησαν από την κυβέρνηση τα 2/3 των αναδρομικών, ενώ μέσα σε ενάμιση χρόνο ο κ. Βρούτσης «κατάφερε» να τριπλασιάσει τις εκκρεμείς συντάξεις.

Οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων επισήμαναν ότι εφαρμόζεται το  σχέδιο ΣΕΒ – κυβέρνησης για εξόντωση του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χαρακτήρισαν ανήθικο να φέρνει η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία νομοσχέδια αποδόμησης της εργασίας, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στο Νομό Κορινθίας μέσα στους τελευταίους έξι μήνες οι καταγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν από 11.200 σε 15.400.

«Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους» κατέληξε στο κλείσιμο της εκδήλωσης η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. «Τη μεγαλύτερη νύχτα του Χειμώνα θα ακολουθήσει η αυγή μιας άλλης πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας. Το μέτωπο εργαζομένων, μικρομεσαίων, ανθρώπων του πολιτισμού θα οδηγήσει σε μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση η οποία θα καταργήσει τον ανάλγητο Πτωχευτικό Κώδικα που έφερε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημία, θα ξηλώσει όλες τις αντιεργασιακές και αντιασφαλιστικές διατάξεις που εφαρμόζει και θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία».

Δείτε το video της εκδήλωσης