Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Συναγερμός: Αντισηπτικό χεριών οδηγεί σε τύφλωση -Σε επαγρύπνηση καλούν ΕΟΦ & Κομισιόν

Στην απόσυρση αντισηπτικού χεριών το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, προχώρησαν ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ: «Μέχρι σήμερα η OLAF δεν έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για διαπιστωμένη διακίνηση του προϊόντος εντός της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο δεν αποκλείεται το προϊόν να έχει διοχετευτεί με κάποιον τρόπο και στην ελληνική αγορά. Γι’ αυτό καλούνται οι καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Ε.Ο.Φ.».



 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων:
«Ο Ε.Ο.Φ., κατόπιν ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας

Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενημερώνει τους καταναλωτές

ότι μεγάλες ποσότητες του αντισηπτικού προϊόντος για τα χέρια VIRAPRO

έχουν κατασχεθεί μέχρι σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το προϊόν έχει προέλευση την Τουρκία και σύμφωνα με εργαστηριακούς

ελέγχους των ιρλανδικών αρχών βρέθηκε να περιέχει υψηλά επίπεδα μεθανόλης.

Από πονοκεφάλους έως και τύφλωση
Η χρήση απολυμαντικού χεριών που περιέχουν μεθανόλη μπορεί να

προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες,

όπως πονοκεφάλους, θολή όραση, ναυτία, έμετο, απώλεια συντονισμού και

μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Επίσης έχει άμεση τοξική επίδραση στα

οπτικό νεύρο και η κατάποσή της μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Μέχρι σήμερα η OLAF δεν έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για

διαπιστωμένη διακίνηση του προϊόντος εντός της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο

δεν αποκλείεται το προϊόν να έχει διοχετευτεί με κάποιον τρόπο και στην

ελληνική αγορά. Γι’ αυτό καλούνται οι καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε,

σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να

μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Ε.Ο.Φ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν:
Σχεδόν 140.000 λίτρα απολυμαντικού χεριών έχουν κατασχεθεί μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στις πληροφορίες που παρείχε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Το απολυμαντικό χεριών προήλθε από την Τουρκία και περιείχε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μεθανόλης.

Η χρήση απολυμαντικού χεριών μολυσμένων με μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, θολή όραση, ναυτία και έμετο, απώλεια συντονισμού και μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Η μεθανόλη έχει άμεση τοξική επίδραση στο οπτικό νεύρο και η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Τον περασμένο Αύγουστο, η OLAF έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες από τις δανικές αρχές σχετικά με την κατάσχεση 6.000 λίτρων απολυμαντικού χεριών καταγωγής Τουρκίας. Η OLAF μετέδωσε τις πληροφορίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στην Ιρλανδία
Η OLAF εντόπισε μια ύποπτη αποστολή στην Ιρλανδία στα τέλη Σεπτεμβρίου και ειδοποίησε τις ιρλανδικές τελωνειακές αρχές. Οι ιρλανδικές αρχές παρεμπόδισαν αμέσως το ύποπτο φορτίο στο λιμάνι του Δουβλίνου. Αρκετά δείγματα που αναλύθηκαν από το Ιρλανδικό Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας (DAFM) επιβεβαίωσαν απαράδεκτα υψηλά επίπεδα μεθανόλης. Το ίδιο συνέβη και με μια δεύτερη αποστολή. Μέσω επακόλουθων ερευνών με τον μεταφορέα, οι ιρλανδικές αρχές ανακάλυψαν, συνέλαβαν και ανέλυσαν παλαιότερα φορτία απολυμαντικού χεριών που φυλάσσονται σε αποθήκη.

Οι έρευνες της OLAF ανακάλυψαν αρκετές εταιρείες σε διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ που παρήγγειλαν απολυμαντικά χεριών από τον ίδιο τουρκικό κατασκευαστή και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Στην πραγματικότητα, ο εν λόγω κατασκευαστής λειτουργεί με διάφορα ονόματα που η OLAF κατάφερε να αναγνωρίσει και να συνδεθεί μεταξύ τους. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης για λογαριασμό άλλων. Τα ονόματα των εμπλεκόμενων εταιρειών καλύπτονται από το απόρρητο των τρεχουσών ερευνών.

Περισσότερες από 900 εταιρείες έχουν εμπλακεί
Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Ville Itälä δήλωσε: «Σχεδόν 140.000 λίτρα έχουν κατασχεθεί έως τώρα. διεξάγονται έρευνες στα κράτη μέλη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα πραγματικής ομαδικής εργασίας μεταξύ της OLAF και των εμπλεκόμενων εθνικών αρχών. Όλοι θέτουν την τεχνογνωσία και την επιχειρησιακή τους ικανότητα σε μια επιχείρηση αναμετάδοσης για την προστασία των Ευρωπαίων. Η OLAF ήταν καθοριστική. Από την έναρξη της πανδημίας, η OLAF δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση παράνομου υλικού που σχετίζεται με το COVID-19, όπως πλαστές και κακές μάσκες προσώπου, γρήγορες δοκιμές, απολυμαντικά χεριών. Αυτά τα προϊόντα πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους και όχι να τους βλάπτουν. Οι έρευνες της OLAF έχουν εντοπίσει περισσότερες από 900 εταιρείες που έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής και η λίστα αυξάνεται. »

aftodioikisi.gr