Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικό για επεισόδιο στα Ίμια: Περιπολικό σκάφος παρενοχλήθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική πλευρά εξέφρασε την επίσημη θέση της για το περιστατικό έξω από τα Ίμια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

Στο μικροσκόπιο των αρχών το περιστατικό
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη χθες το σοβαρό επεισόδιο μεταξύ σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή των βραχονησίδων Ίμια διερευνούν οι ελληνικές αρχές μέχρι και αυτή την ώρα.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Τετάρτης σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ενόχλησε Έλληνες αλιείς που ψάρευαν εκεί κοντά και τους ζήτησε να απομακρυνθούν. Πολύ σύντομα εμφανίστηκε και ταχύπλοο τύπου Rafnan του Λιμενικού Σώματος της χώρας μας που περιπολούσε εκεί κοντά, ώστε να δώσει λύσει, αλλά το τουρκικό το διεμβόλισε κατά τη διάρκεια ελιγμών χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί εάν αυτό συνέβη τυχαία ή όχι.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει λάβει καταθέσεις από τους ένστολους που επέβαιναν στο σκάφος αλλά και από τους αλιείς ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα του συμβάντος.

Η σύγκρουση έγινε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο πλωτό του λιμενικού το οποίο μάλιστα είναι νεότευκτο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες.

Από την πρώτη στιγμή πάντως το Λιμενικό Σώμα κράτησε χαμηλούς τόνους και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά το ότι η σύγκρουση συνέβη γύρω στις 10:30 το πρωί, γνωστοποιήθηκε πολλές ώρες αργότερα.