Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κάλεσμα: Στυμφαλία και Ζήρεια, μνημεία παγκόσμιας Πολιτιστικής & φυσικής κληρονομιάς της UNESCO -VIDEO

Κάλεσμα του Καθηγητή Dr. Ingmar Unkel για την προστασία και την ανάδειξη της Στυμφαλίας και της Ζήρειας σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO

Οι αναγνώστες της ιστοσελίδας ίσως θυμούνται πως πριν περίπου δύο χρόνια είχαμε αναρτήσει κείμενο του  Καθηγητή DrIngmar Unkel,, Καθηγητή Περιβαλλοντικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Kiel στην Γερμανία και θερμού φίλου της Στυμφαλίας και της περιοχής μας. Ο Δόκτωρ Ούνκελ και η ομάδα του, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας και δημόσιες αρχές, μελετούν την Λίμνη εδώ και 10 χρόνια. Με βάση τις μελέτες αυτές, ο Δόκτωρ Ούνκελ απευθύνει κάλεσμα για την προστασία και την ανάδειξη της Στυμφαλίας και της Ζήρειας σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (η βιοπολιτισμικής κληρονιμιάς, όπως επίσης λέγεται) της UNESCO.



Το να αναγνωριστούν η Στυμφαλία και Ζήρεια σαν Παγκόσμια Μνημεία θα σήμαινε την προστασία τόσο της φυσικής όσο και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Δηλαδή θα σήμαινε την μακροπρόθεσμη επιβίωση της Λίμνης και του ευρύτερου περιβάλλοντος της Ζήρειας που την θρέφει, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων, δηλαδή των ανθρώπων που εξαρτώνται από την Λίμνη αυτή. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε την σημασία της Λίμνης για την ύδρευση και επιβίωση του χωριού μας.

Στην Ελλάδα πολλοί τόποι έχουν ανακηρυχθεί σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά μόνο δύο τόποι ως τώρα συγκαταλέγονται στα μνημεία παγκόσμιας βιοπολιτισμικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο Άθως και τα Μετέωρα.

Μπορείτε να δείτε το κάλεσμα του Δόκτορα Ούνκελ εδώ:

Το κείμενο του καλέσματος στα Ελληνικά έχει ως εξής:

“Γεια σας, ονομάζομαι Ingmar Unkel και είμαι καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Kiel στην Γερμανία.

Είμαι εδώ στη λίμνη Στυμφαλία, η οποία φημίζεται για τη μυθική μάχη του Ηρακλή με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες.

Για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα εργάζομαι σε αυτήν τη λίμνη για να ερευνήσω τη φυσική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής.

Για μένα, η όμορφη κοιλάδα της Στυμφαλίας και η γειτονική ορεινή περιοχή της Ζήρειας έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τόσο για τους πλούσιους πολιτιστικούς όσο και φυσικούς θησαυρούς που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, βλέπω ότι η κληρονομιά και οι θησαυροί διακυβεύονται λόγω της υπερεκμετάλλευσης των πολύτιμων υδάτινων πόρων και των κατασκευαστικών εργασιών σύγχρονων υποδομών.

Σταθείτε μαζί και βοηθήστε μας να αναπτύξουμε ένα βιώσιμο σχέδιο το οποίο θα προστατεύει τους πόρους και την κληρονομιά της περιοχής, τόσο για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο που εκτιμούν την ομορφιά της περιοχής, όσο και για τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ.”

Πιστεύουμε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή. Θα είναι σημαντική η πληροφόρηση των κοινοτήτων και των φορέων της περιοχής καθώς και η θετική τους στήριξη της πρότασης.

psarikorinthias.gr