Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο ηχηρό μήνυμα φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών: Το νομοσχέδιο «θα μείνει στα χαρτιά»

Για άλλη μια φορά, με αποφασιστικότητα, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δίνουν το «παρών» σε μια μαζική συγκέντρωση που ξεδιπλώνεται από τα Προπύλαια με τα πανό, τις πικέτες και τα συνθήματα που απορρίπτουν το νομοσχέδιο-έκτρωμα των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και απαιτούν άνοιγμα των σχολών για τους φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και μέτρα προστασίας από την πανδημία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.



 

«Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία – διαγραφές – πειθαρχικά», διαμηνύουν οι φοιτητές, που βδομάδες τώρα έχουν αναδείξει με πολυμορφία, δυναμισμό και μαζικότητα, ότι η ανάγκη των πανεπιστημίων σήμερα δεν είναι η ένταση της καταστολής, αλλά το να ξαναγίνουν χώροι μάθησης, να λειτουργήσουν δια ζώσης και με ασφάλεια.

Με τα δικά τους συνθήματα και οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, απορρίπτουν το νομοσχέδιο που βάζει νέους κόφτες και φραγμούς στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ανατρέποντας μάλιστα τον προγραμματισμό των φετινών υποψηφίων, μετατρέποντάς τους σε πειραματόζωα με το νέο σύστημα.

«Είμαστε ξανά χιλιάδες! Δίνουμε απάντηση στην κυβέρνηση: Διεκδικούμε εδώ και τώρα να ανοίξουν οι σχολές – να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», διαμηνύουν οι φοιτητές που βρίσκονται στην κεφαλή της συγκέντρωσης που έχει απλωθεί στην Πανεπιστημίου και με τα συνθήματά τους δίνουν τον τόνο: «Απ’ τα ιδρύματά μας δε λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες απ’ όλες τις σχολές», «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, δώστε λεφτά ν’ ανοίξουν οι σχολές».

Το αγωνιστικό «παρών» δίνουν με τα πανό τους η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απ’ το μπλοκ της οποίας οι μαθητές διαμηνύουν: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά»!

Ηχηρό μήνυμα και από τη Θεσσαλονίκη
Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και εντείνει την καταστολή, «θα μείνει στα χαρτιά», έστειλαν και σήμερα φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε ένα ακόμα μαζικό και μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε γύρω στις 12 το μεσημέρι με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην οποία καλούσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της πόλης, τοπικές ΕΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Να μην ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή, μόρφωση και υγεία για κάθε φοιτητή» και «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές».

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Σε μία συμβολική κίνηση, οι διαδηλωτές κρέμασαν στην πύλη του υπουργείου ταμπέλα που έγραφε «υπουργείο κλειστών πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολεγίων» και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις επόμενες κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι φοιτητές, με αποκορύφωμα τα συλλαλητήρια στις 10 Φλεβάρη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Πηγή: 902.gr