Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: κ. Αυγενάκη, υπάρχει για εσάς ερασιτεχνικός αθλητισμός; Είστε υπόλογοι απέναντι στην αθλητική κοινότητα

Δήλωση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δεινή θέση που έχει περιέλθει λόγω των κυβερνητικών επιλογών ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

Έχετε διαλύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό!

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να «ανοίξει» με σχέδιο ο αθλητισμός, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, με οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τα ίδια αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται στα πρωταθλήματα της Super League και της Basket League. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού είχαν πολλούς μήνες στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε σχέδιο υποστήριξης του αθλητισμού. Είχαν άπλετο χρόνο να υποδείξουν λύσεις, να διαθέσουν πόρους και να εφαρμόσουν μέτρα ανακούφισης και επανεκκίνησης του ελληνικού αθλητισμού. Δεν έπραξαν τίποτα απ’ αυτά.

Σπατάλησαν και σπαταλούν την ενέργειά τους σε προεκλογικές σκοπιμότητες για τη χειραγώγηση των Ομοσπονδιών. Με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και βροχή τροπολογιών με φωτογραφικές διατάξεις για «ημετέρους», άρση κωλυμάτων για εκλεκτούς, χρήση του Μητρώου Αναγνωρισμένων Αθλητικών Σωματείων, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε, για ξεκαθάρισμα του 50% των ενεργών Σωματείων και τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές όπως συμβαίνει και στην Κορινθία με πολλούς ποδοσφαιρικούς και άλλους Συλλόγους, οδηγούν στην ασφυξία και τη διάλυση τον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό για να «πετύχουν» τις πλειοψηφίες που θέλουν στην κάθε Ομοσπονδία. Είναι πραγματικά προκλητικό και προσβάλλει την τεράστια αλυσίδα του αθλητισμού στην Ελλάδα που ακουμπάει άμεσα στις τοπικές κοινωνίες,  κυρίως τη νεολαία, συμβάλλει στην υγεία του πληθυσμού και αξιοποιεί τις υποδομές αλλά και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η καταστροφή έχει ήδη συντελεστεί και έχει παραλύσει κάθε έννοια οργανωμένης κυβερνητικής προστασίας του αθλητισμού στη λογική του «όποιος μπορεί επιβιώνει» και μια επόμενη μέρα με πολλούς Συλλόγους να μην μπορούν να συμμετάσχουν καν στα τοπικά πρωταθλήματα. Δεν πειράζει όμως γιατί για τη ΝΔ και ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό δικαίωμα και αυτό υπηρετούν και σε αυτό τον τομέα, αγνοώντας και εγκαταλείποντας πλήρως σωματεία, αθλητές, προπονητές, διαιτητές και διοικήσεις χωρίς να στείλουν ούτε μια ενημέρωση, χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι, πότε και πώς θα γίνει η επανέναρξη, τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι την επανέναρξη, πώς θα στηριχτούν οριζόντια και αναλογικά τα σωματεία, πώς θα κρατήσουν τις ακαδημίες και τις υποδομές τους «ζωντανές», τίποτα απολύτως, σαν να μην υπάρχουν.

Από την κυβέρνηση της διάλυσης και της καταστροφής, ο αθλητισμός δεν μπορεί να περιμένει λύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη ώρα, να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να λάβει μέτρα για τη στήριξη όλης της αλυσίδας του αθλητισμού που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Πολιτεία, ενώ συνιστά συνταγματική υποχρέωση η ενίσχυσή της με κάθε πρόσφορο μέσο.

Η ανικανότητα και η αδιαφορία τους όμως «έριξε στα βράχια» τον ελληνικό αθλητισμό.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους ανθρώπους του αθλητισμού. Η κατακραυγή που υπάρχει και στην Κορινθία είναι πιο ηχηρή και καθολική. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν λοιπόν σε αυτούς που καθημερινά με μεράκι και φιλότιμο υπηρετούν τον αθλητισμό και να πάρουν μέτρα, έστω και τώρα, για να σώσουν ό,τι περισώζεται.