Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση του βουλευτή Αντώνη Μυλωνάκη για τον Ασωπό ποταμό

Σε δελτίο τύπου του βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής της “Ελληνικής Λύσης” Αντώνη Μυλωνάκη αναφέρεται η επιστολή του προς τον υπουργό σε ότι αφορά τον Ασωπό ποταμό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Αναγκαία η περιβαλλοντική μελέτη για την προστασία και την ανάδειξη του Ασωπού ποταμού στην Κορινθία»



Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της Κορινθίας και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα του διαδικτύου, της 20ης Ιανουαρίου 2021, παρεμβάσεις και εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα επί της κοίτης και των παρόχθιων πλευρών του ποταμού Ασωπού, στην Κόρινθο. Ο ποταμός Ασωπός, ως γνωστόν, είναι ο μόνος με συνεχή ροή, ενώ είναι η βασική πηγή άρδευσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα της παράκτιας ζώνης. Έχει συνολικό μήκος 40 χλμ., πηγάζει από τα όρη Φαρμακά και Τραχύ και εκβάλλει στην περιοχή μεταξύ Βέλου και Κιάτου.

Αναγκαία κρίνεται η σύνταξη, είτε νέας περιβαλλοντικής μελέτης, είτε επικαιροποίησης και αναπροσαρμογής παλαιότερης, εφόσον υφίσταται, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να παραμείνει αδιατάραχτο το οικοσύστημα του ποταμού αλλά και να προκύψει ο εμπλουτισμός του, μέσω παρεμβάσεων, ενώ, αναγκαίο είναι να οριοθετηθεί ευδιάκριτα η κοίτη του, με σεβασμό στα υφιστάμενα στοιχεία που συνθέτουν το υπάρχον οικοσύστημα, δημιουργώντας, αφενός, προσβάσεις προς τον ποταμό, μέσω του παρακείμενου οδικού δικτύου, και αφετέρου, διαδρόμων πεζοπορίας, όπου είναι εφικτό.

Έτσι, θα γίνει κατορθωτό να μετατραπεί ο ανωτέρω ποταμός σε έναν μοχλό τοπικής ανάπτυξης και αναψυχής, τόσο των περίοικων, όσο και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται οκ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στην σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης, στην οποία θα βασιστούν οι όποιες ενέργειες των τοπικών αρχόντων, προκειμένου να αναδείξουν την ευρύτερη παρόχθια περιοχή του Ασωπού ποταμού Κορινθίας, ώστε το εν λόγω ποτάμι να διατηρήσει την ιστορική και την λειτουργική του σημασία, προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ