Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα αγωνίας στην Ελασσόνα από τα 5,9 Ρίχτερ -Σείεται η γη με μετασεισμούς

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Ελασσόνας και των γύρω περιοχών, καθώς λίγο μετά τις 20:30 της Πέμπτης (4/3), ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά. Ο νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε ανησυχία και νέες ζημιές.

Από τον νέο σεισμό οι κάτοικοι βγήκαν ξανά στους δρόμους, ενώ το βράδυ θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για όσους έμεναν σε σκηνές ήδη από χθες, λόγω των 6 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την περιοχή το μεσημέρι της Τετάρτης και προκάλεσαν αρκετές ζημιές σε σπίτια. 

Η νέα ισχυρή δόνηση προκάλεσε νέες ζημιές σε σπίτια που είχαν ήδη προβλήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ δύο σπίτια που ήταν μισογκρεμισμένα κατέρρευσαν.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ υπήρξε πτώση βράχων στα Μετέωρα, δίχως να έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς, με τις Αρχές να κάνουν έρευνες.

Λέκκας: Ήταν έκπληξη ο νέος σεισμός στην Ελασσόνα, ενεργοποιήθηκε άγνωστος κλάδος του ρήγματος
Για το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου αναφέρθηκε μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ1 ο Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, «ήταν μια έκπληξη για εμάς».

Όπως είπε, το επίκεντρο του σεισμού ήταν βόρεια από το επίκεντρο της χθεσινής δόνησης των 6 βαθμών Ρίχτερ. «Ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου. Έχουμε να κάνουμε με καινούριο κλάδο, που ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές».

«Ουσιαστικά πρόκειται για νέο ρήγμα», είπε ο κ. Λέκκας, ωστόσο σημείωσε πως «μπορεί να χαρακτηριστεί μετασεισμός».

Όπως είπε, «μεγάλο πρόβλημα είναι η πόλη της Λάρισας», στην οποία οι κάτοικοι «έχουν βγει από τα σπίτια τους». Ωστόσο, τόνισε πως το θετικό είναι πως το επίκεντρο «απομακρύνεται από την πόλη της Λάρισας».

Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής, είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Παπαζάχος: Ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός, σχεδόν δίδυμος, η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ
Ως μετασεισμό, «πολύ ισχυρό», χαρακτήρισε τη δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 20:38, στην Ελασσόνα, ο Κώστας Παπαζάχος.

Όπως είπε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εξέλιξη αυτή δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλιομέτρων νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Τέλος, ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ισχυροί μετασεισμοί
Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» η Θεσσαλία καθώς μετά τα 5,9 Ρίχτερ στις 20:38, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, με τους δύο από αυτούς να είναι οι πιο ισχυροί.

Σύμφωνα με το Γεωδυμανικό Ινστιτούτο, ο πρώτος μετασεισμός έγινε στις 20:45 20:45 και είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, 26 χιλιόμετρα βόρεια της Ελασσόνας.Ο δεύτερος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε στις 21:23 και ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, εστιακού βάθους 10 χιλιομέτρων, 24 χιλιόμετρα νότια και νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

magnesianews.gr