Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργάτης γης ή αγροτοεργάτης; … ή

Πραγματοποιήθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση προβληματισμού για την ταλαιπωρία (παγίδα? ….) που οργάνωσαν οι αστοί για να τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα, στις 5/3/2021, με τους: Μάγδα Κοντογιάννη, Κώστα Μαντζουράνη, Γιώργο Παπαβασίλη, Γιάννη Κοντογιάννη, Νίκο Κορδαλή, Δήμο Δήμου, Χριστίνα Χλαπανίδα, Αθηνά Μιχαηλίδου, Αργυρώ Λαγγουράνη και συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Η εξαιρετική ποιότητα των διατυπωθέντων σκέψεων και η μεγάλη εμπειρία των συμμετεχόντων κάλυψε επαρκέστατα το θέμα, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ, παρ’ ότι εκλήθησαν, τόσον εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και προσωπικά πολλοί συνάδελφοι αγρότες, όπως μεταξύ άλλων: ο κ Ν. Δημόπουλος (Καβάλα), ο κ Γ. Διδάγγελος (Καρδίτσα), ο κ Γ. Γκουρομπίνος (Λάρισα), ο κ Σ. Κύρτσος (Ημαθία), ο κ Ι. Πετρίδης (Πέλλα), ο κ Π. Πεβαιρέτος (Αργολίδα) & ο κ Λ. Γίτσας (Πέλλα).



 

Το video https://www.facebook.com/618390278198909/videos/435988604372482 με την συζήτηση βρίσκεται στο facebook, παρακολουθούσαν την συζήτηση παράλληλα 25 ενδιαφερόμενοι, σχολίασαν 1062, ενώ είδαν το video ήδη 917.

Στην πολύ σοβαρή συζήτηση ήταν διάχυτη η άποψη ότι «εκεί», στα Υπουργεία, δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην αγροτική αγορά εργασίας. Η στερεότυπη αστική σκέψη των γραφειοκρατών, χωρίς την απαιτούμενη ώσμωση (μπόλιασμα) από τους επαγγελματίες Έλληνες αγρότες, δημιουργεί «τερατουργήματα» γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν λειτουργούν υπέρ της αγροτικής παραγωγής και «τρώνε» (καταστρέφουν) τους επαγγελματίες αγρότες … Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και στα θέματα της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.

Από τις πολλές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην συζήτηση έγινε απολύτως σαφές όλες σχεδόν οι εφαρμοζόμενες αστικές «λύσεις» δεν ταιριάζουν στις αγροτικές κοινωνίες. Εντοπίσθηκαν:

  • Η εργασία στον αγροτικό τομέα ΕΠΙΒΑΛΕΙ συνεχή, χωρίς «διακοπές», απασχόληση 365 μέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Αν όχι εργασία, τουλάχιστον διαθεσιμότητα για εργασία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αστικό ΟΚΤΑΩΡΟ, αλλά από ανατολή ηλίου στην δύση, και αν πρόκειται για καιρικές συνθήκες τότε δεν υπάρχει ούτε η ημέρα, και αν πρόκειται για γέννες ή υγεία ζώου πάλι δεν υπάρχει η ημέρα ….
  • Ο αγρότης είναι «πολυεργαλείο» που πρέπει να ξέρει εκτός από την κύρια δουλειά και πολλές ακόμα δεξιότητες, που δεν μπορούν να πιστοποιούνται με τις γνωστές εξειδικεύσεις της αγοράς αστικής εργασίας.
  • Αν καταλαβαίνουν όλοι ότι αγρότης δεν είναι απλά επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής, πώς μπορείς να εντάξεις στα αστικά πρότυπα την παροχή στέγης, την παροχή τροφής, την on job training (εκπαίδευση πάνω στην δουλειά), την συνεχή διαθεσιμότητα?
  • Οι αστοί δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά των Αποκεντρωμένων Αυτοδιοικήσεων τώρα τελευταία ταλαιπωρούν πάρα πολύ όσους τυχόν έρθουν σε επαφή με αυτές. Δεν δέχονται ραντεβού (!…), δέχονται μόνο ταχυδρομικές υποβολές με πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Οι επιφορτισμένοι υπάλληλοι αντιλαμβάνονται με πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις την εξ αποστάσεως εργασία και καθυστερούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα. Αλλά οι ανάγκες μεταβάλλονται ραγδαία και ανάλογα με τον … καιρό.
  • Εάν βρεις κάποιον/αν αλλοδαπό για αγροτική εργασία, ακόμα και παράνομα ευρισκόμενο στην Ελλάδα, και αφού ταλαιπωρηθείς για να τακτοποιήσεις τα χαρτιά του, και τον εκπαιδεύσεις για την δουλειά που τον/την θέλεις, και τον πληρώνεις, παρατηρήθηκε ότι το ποιο πιθανό είναι, με τα τακτοποιημένα χαρτιά, να σηκωθεί και να φύγει σε ένα χρόνο για άλλο κράτος της ΕΕ. Συνήθως επιστρέφεις σε πέντε χρόνια και «αναβαπτίζει» τα «χαρτιά» και ξαναφεύγει …
  • Ο ΟΑΕΔ δεν αναγνωρίζει εργοδότες αγρότες και δεν μπορείς να βρεις εργάτες γης & κτηνοτροφίας από εκεί. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Ίσως μόνο μέσω ανακοίνωσης σε εφημερίδες.
  • Οι Έλληνες ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ να δουλέψουν στα χωράφια και στους στάβλους, ακόμα και με τις περίεργες αστικές αντιλήψεις του οκταώρου …
  • Οι αλλοδαποί εργάτες γης ή κτηνοτροφίας ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να δηλώνουν όλα τα λεφτά που πληρώνονται ως αμοιβή, διότι προσδοκούν στα επιδόματα «ανεργίας ή μικρών εισοδημάτων», που είναι πάρα πολλά και λειτουργούν εις βάρος της εργασίας.
  • Τελικά οι επαγγελματίες αγρότες είναι το «πλυντήριο» για ξέπλυμα πολλών χρημάτων που «χορεύουν» γύρω από τους αλλοδαπούς εργάτες γης ή κτηνοτροφίας, από τα οποία ωφελούνται οι πράκτορες, οι μεταφορείς, οι πρεσβείες, οι δικηγόροι κλπ… αλλά δεν ωφελείται η αγροτική παραγωγή …
  • Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να φεύγουν από τις τακτοποιημένες αγροτικές εργασίες και να πηγαίνουν σε «μαύρες» εργασίες, με ζημιά των αγροτών, ή να φεύγουν και να πηγαίνανε στην Αγγλία με τα τακτοποιημένα χαρτιά …
  • Τελευταία παρατηρείται να «νοικιάζουν μαύρα» αγροτεμάχια οι αλλοδαποί πρώην εργάτες γης. Να παράγουν «μαύρες» παραγωγές, με «μαύρα» φάρμακα και να πουλάνε «μαύρα» τα αγροτικά προϊόντα σε αγρότες-παραγωγούς που μπορούν να τα διακινήσουν «μαύρα» ή που τα τακτοποιούν κάπως …
  • Αλλού αναφέρθηκε ότι αφού τους εκπαίδευσαν σε εξειδικευμένες κτηνοτροφικές εργασίες, έφυγαν εκπαιδευμένοι και οι κτηνοτρόφοι ξανα-εκπαιδεύουν νέους … με μεγάλο κόστος.
  • Παρατηρήθηκε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των αλλοδαπών εργατών, με διαμόρφωση κοτετσιών για κατοικίες με 100€ μηνιαίως, που προτιμούν να δουλεύουν «μαύρα» κατά πλειονότητα …
  • Θα μπορούσε ένας «λαϊκατζής» παραγωγός πορτοκαλιών που πάει δύο φορές σε Λαϊκές Αγορές την εβδομάδα, να δηλώνει μόνο όσα δίνει σε χονδρέμπορο, να εισπράττει επίδομα κοινωνικό και βέβαια να δουλεύει το περιβόλι με «μαύρους» εργαζόμενους για να παίρνουν και εκείνοι κοινωνικό επίδομα …ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ! …
  • Κάπου αναφέρθηκε ότι βάσει των αστών γραφειοκρατών απαγορεύεται σε εργαζόμενο βοσκό να μετέχει στο άρμεγμα. ΤΡΕΛΑ ΑΣΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ.
  • Το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι καταλαβαίνει ίσως τα αστικά επαγγέλματα, αλλά ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ τα αγροτικά επαγγέλματα. Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΕΝ ΑΝΑΛΛΑΜΒΑΝΕΙ να λύσει το πρόβλημα. ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ …
  • Και κάπου εκεί αναφέρθηκε ως πιθανή λύση ακόμα και το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών …

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών λειτουργούν με βαθύ σεβασμό των πολιτών και της γνώμης των πολιτών. Το παιχνίδισμα ότι «όλοι είμαστε ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους» είναι απαράδεκτο Δεν υπάρχουν «σοφοί» που αναζητούν «ακροατήρια» και αλλάζουν την κοινωνική διαβούλευση, την συζήτηση, σε σεμινάρια, και ειδικά, τις δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις σε webinar. Στην κοινωνία των πολιτών τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολίτες, ΟΧΙ οι ΕΙΔΙΚΟΙ. Οι ειδικοί προσκαλούνται να πουν την γνώση τους, για να αποφασίσουν οι πολίτες.

Οι ποικιλώνυμες ελίτ (πολιτικές, επιστημονικές, δημοσιοϋπαλληλικές κλπ) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ σε μια δημοκρατία. Ως πολίτες έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες, αλλά ως συμμετέχοντες λόγω «θέσης ή γνώσης» ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ κανένα προνόμιο.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, ως οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών μοιάζει να θεωρεί κορωνίδα της λειτουργίας της κοινωνίας τις συζητήσεις που οργανώνει και μάλιστα τις έχει κάνει δημόσιες (και μπράβο του, όχι απλά να συζητούν μεταξύ τους, αλλά δημόσια). Επί πλέον καινοτομία είναι ότι οι συζητήσεις μαγνητοσκοπούνται και είναι ελεύθερα ανακτήσιμες και μπορεί να τις δει οποιοδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή θέλει.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) είπε ότι όλα τα video των τριάντα (30) περίπου συζητήσεων με γενικά θέματα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Τετάρτη, 12.00) είναι στο facebook στο προφίλ του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα που ευγενικά υποστηρίζει την κοινωνική αυτή λειτουργία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.

Επίσης τα video των συναντήσεων των ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ (Τρίτη, 20.00) με θέματα κυρίως για τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ και τα video για τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ (Παρασκευή, 20.00) με θέματα κυρίως για τους κτηνοτρόφους βρίσκονται στο fecebook στο προφίλ του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα