Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τα Σαββατοκύριακα σε Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία

Αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο επέφεραν, μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στις βαθιά κόκκινες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Οι πολίτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και των υπολοίπων περιοχών της χώρας που τελούν υπό αυτό το πιο αυστηρό lockdown, οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. 

Νέο ωράριο κυκλοφορίας
Σχετικά με τα Σαββατοκύριακα, λοιπόν, δόθηκε παράταση μίας ώρας πριν από την επιστροφή στο σπίτι. Υπενθυμίζεται πως, τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των εν λόγω περιοχών.

Τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το επόμενο πρωί. Για όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»), η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Οι αλλαγές στο 13033 και το όριο των 2 χιλιομέτρων
Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει πλέον να κινούνται αυστηρώς εντός μιας ακτίνας 2 χιλιομέτρων από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του δήμου τους.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στα SMS μηνύμα που αποστέλλουμε στο 13033, όσον αφορά στους κωδικούς μετακίνησης 2, 3 και 6. Αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνον είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Επιπλέον, για τον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται πλέον να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Οι περιοχές όπου ισχύουν
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας (από αύριο, 6/3), Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από την Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.