Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων Μαρτίου

Από σήμερα υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» οι προαναγγελτικές δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας, χωρίς αναδρομική ισχύ.

Η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας έληξε χθες στις 16:00 το απόγευμα και έτσι οι δηλώσεις αναστολών Μαρτίου επιτρέπονται μόνο προαναγγελτικά και χωρίς αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου. 

Για παράδειγμα, δήλωση αναστολής σύμβασης που θα υποβληθεί σήμερα 9 Μαρτίου θα ισχύει από αύριο, Τετάρτη 10 Μαρτίου. Μόνο κατ’ εξαίρεση οι επιχειρήσεις σε Λάρισα και Τρίκαλα, λόγω του πρόσφατου σεισμού, μπορούν να υποβάλουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου προαναγγελία με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Προσοχή, καθώς όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες λόγω τζίρου δεν μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις αναστολών. Ο «κόφτης» λειτουργεί στην πηγή και η αίτηση απορρίπτεται. Υπενθυμίζεται πως οι αναστολές Μαρτίου αφορούν εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως 31/1/2021. Χωρίς «κόφτη» τζίρου δηλώνουν κανονικά αναστολές εργαζομένων τους επιχειρήσεις που:

ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018,
δεν ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (π.χ. επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης),
άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλιο του 2019.
Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, ειδικά κριτήρια τζίρου ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018,
ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, και επιπλέον
δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Στο μεταξύ, από σήμερα, Τρίτη 9 Μαρτίου, ισχύουν νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Εκτός των νέων βεβαιώσεων μετακίνησης μένουν -όπως και τον Φεβρουάριο- όσοι δηλωθούν σε αναστολή, σε τηλεργασία ή σε άδεια. Εφόσον η προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου έληξε από χθες το απόγευμα στις 16:00, όσοι δηλώθηκαν σε αναστολή τον Μάρτιο δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορούν με τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, από σήμερα Τρίτη 9/3.

Μονομερείς δηλώσεις
Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαρτίου συνεχίζονται οι μονομερείς δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» για την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από ξεναγούς, εργαζόμενους που απασχολήθηκαν το 2020 σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδίων, υπηρεσίες κρατήσεων κ.ά., καθώς και από εργαζόμενους σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα. Έως τις 15 Μαρτίου συνεχίζονται επίσης οι δηλώσεις β’ φάσης του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για τον Φεβρουάριο, καθώς και οι δηλώσεις β’ φάσης για τον Ιανουάριο μόνο αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση β’ Φάσης ή αν ο εργαζόμενος έχει αποκλειστεί από τις πληρωμές. Οι δηλώσεις α’ φάσης για τον Μάρτιο συνεχίζονται έως 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως και στον μηχανισμό «Συνεργασία» εντάσσονται τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με πρόσληψη έως 31/1/2021.

topontiki.gr

Στήριξε το έργο του nemeapress