Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νεμέα: Κουρέλι η σημαία στον Άγιο Γεώργιο

Όποιος περνά από τον δρόμο, στο αλσύλιο του Αγίου Γεωργίου Νεμέας και δεν είναι βιαστικός ρίχνει μια ματιά στο ιστορικό μνημείο, αλλά αν έχει ευαισθησία νιώθει άσχημα, βλέποντας τη ελληνική σημαία να είναι κουρελιασμένη λόγω φθοράς, θυμίζοντας έτσι κουρέλι.

Αρκετοί συμπολίτες μας εξέφρασαν παράπονα, σημειώνοντας πως δεν είναι σωστό να κυματίζει κουρελιασμένο το εθνικό μας σύμβολο.



Ο Άγιος Γεώργιος είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο, συνδεδεμένο και με την Επανάσταση του 1821. Το ιερό ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου, ονομαζόμενο και Κάτω Αϊ-Γιώργης, υπήρξε παλιό μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού ή Φονιά.
Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, πετρόκτιστος. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται πολεμίστρες δείγμα πως στα ταραγμένα χρόνια της τουρκοκρατίας ο ναός υπήρξε σταθμός κλεφτών. Το δάπεδο του ναού είναι πέτρινο όπως και το τέμπλο του ιερού.

Δεμένο με την ιστορία του τόπου, αποτελεί και το σύμβολο της παλιάς ονομασίας της έδρας του δήμου Νεμέας. Υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 14ου ή 15ου αιώνα. Με διάταγμα του 1905 ο ναός υπάγεται στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο Θρυλικός Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, πριν τη μάχη στα Δερβενάκια έφθασε τα μεσάνυχτα στο Αϊ Γιώργη (Νεμέα), όπου βρήκε τους Έλληνες φρουρούς μεθυσμένους. Θυμωμένος ανέβηκε στη στέγη του σπιτιού του Παπαρήτορα, όπου είχε καταλύσει και από εκεί σε αυστηρό τρόπο μίλησε προς τους Έλληνες να συμμορφωθούν και να τρέξουν στη φωνή της Πατρίδας που κινδύνευε.

Σημειώνουμε πως δεν είναι σωστό να κυματίζει κουρελιασμένο το εθνικό μας σύμβολο.

Κάποιος πρέπει να αντικαταστήσει τη σημαία με μία καινούργια ή τουλάχιστον να κατεβάσει από τον ιστό τη συγκεκριμένη.

Άνθρωπος χωρίς Μνήμη είναι χωρίς ταυτότητα και διώκεται συνεχώς…