Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντάρτικο από τους εμπόρους σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη

Πρεμιέρα αύριο για το λιανεμπόριο με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ωστόσο να παραμένει επιβαρυμένη. Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες αλλά όχι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη που έχουν μεγάλο ιικό φορτίο.

Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των εμπόρων. Και στις τρεις περιοχές οι συσκέψεις σήμερα είναι διαδοχικές και γίνονται εισηγήσεις για κινητοποιήσεις. Τα μέλη του εμπορικού συλλόγου στην Πάτρα υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, που μετέβη σήμερα στην αχαϊκή πρωτεύουσα προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα.



Αντάρτικο από τους εμπόρους σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει δεχτή την εισήγηση των λοιμοξιολόγων και να μην ανοίξουν αύριο τα καταστήματα σε αυτές τις περιοχές λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Οι έμποροι αντιδρούν. Όπως λένε αιφνιδιάστηκαν. Αγόρασαν εμπόρευμα, ανακαίνισαν τα καταστήματά τους και τελικά τα ρολά θα παραμείνουν κατεβασμένα.

Οι εμπορικοί σύλλογοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι αύριο Δευτέρα θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας χωρίς όμως να εξυπηρετούν πελάτες. Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει πρόστιμα 3000 ευρώ για τον καταστηματάρχη που θα ανοίξει το μαγαζί του.

Στην Πάτρα ο Πέτσας

Την ίδια ώρα σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ο Στέλιος Πέτσας μετέβη σήμερα στην Πάτρα, προκειμένου να συνομιλήσει με τοπικούς φορείς εμπόρους και επιχειρηματίες ενώ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Πελετίδη.

Κατά την άφιξη του ωστόσο υπήρξαν και κάποιες αποδοκιμασίες.

Παράλληλα με κοινή επιστολή τους στον Πρωθυπουργό ο, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ζητούν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα παραμείνει κλειστή χωρίς κριτήρια.

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε και ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης μέσω της οποίας ζητά ανάκληση τη απόφαση.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές τα καταστήματα σηκώνουν αύριο ρολά κάτω από αυστηρά μέτρα. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως το άνοιγμα είναι ρίσκο.

Χθες ανακοινώθηκαν 3.232 νέα κρούσματα. Από αυτά 1.525 στην Αττική και 383 στη Θεσσαλονίκη. Τριψήφιος αριθμός στην Αχαΐα με 108 νέα μολύνσεις αλλά και στην Κοζάνη με 107 νέα κρούσματα. Το τελευταίο 24ωρο 70 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 755 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να φανεί τελικά πόσο θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα το άνοιγμα της αγοράς.

Σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη οι έμποροι είναι οργισμένοι και οι αντιδράσεις μεγάλες.

Συγκεκριμένα στην Πάτρα οι έμποροι ζητούν να ξεκινήσει τη λειτουργία του το λιανεμπόριο. Από τη μεριά του ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα. Οι έμποροι έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν τα καταταστήματά τους χωρίς ωστόσο να εξυπηρετούν τους πελάτες.

Στη Θεσσαλονίκη ο εμπορικός σύλλογος απέστειλε χθες μια δραματική επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούν ανάκληση της απόφασης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO