Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο Big Brother στα λογιστήρια από 1η Ιουλίου

Νέες προθεσμίες για την ηλεκτρονική διαβίβαση των τιμολογίων στην πλατφόρμα myData της ΑΑΔΕ

Ηλεκτρονικά γίνονται υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου τα βιβλία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, μετά και την τελευταία παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία ξεκινάει η ψηφιακή διαβίβαση των παραστατικών στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myData ενώ με νέα απόφαση που υπογράφουν ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Γιώργος Πιτσιλής καθορίζονται νέες προθεσμίας για τη διαβίβαση των τιμολογίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.



 

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκτιμούν ότι το MyData θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία θα δώσουν τη δυνατότητα στο ελεγκτικό μηχανισμό να προχωρά σε εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων για τα έσοδα, τις πωλήσεις, τις δαπάνες, και τα κέρδη και να «τεστάρει» την ειλικρίνεια των δηλώσεων στην Εφορία. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα περιορίσουν σημαντικά λειτουργικά και διαχειριστικά κόστη καθώς και χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες στην διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποθέσεων ενώ οι συνεπείς θα λαμβάνουν άμεσα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται.

Οι προθεσμίες
Μετά και την παράταση που δόθηκε στην έναρξη της υποχρεωτικής «τήρησης» ηλεκτρονικών βιβλίων η ΑΑΔΕ καθόρισε νέες ημερομηνίες για τη διαβίβαση των τιμολογίων και παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.

Συγκεκριμένα:

– Από την 1.7.2021 τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και με τους λοιπούς τρόπους διαβίβασης πέραν των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

– Έως την 31.10.2021 διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων, καθώς και τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εξόδων σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, που αφορούν σε λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 1.1.2021 έως και την 30.6.2021, εκτός από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστερα. Ειδικά στην περίπτωση μη διαβίβασης δεδομένων από τον Εκδότη των περιπτώσεων που διενεργείται για στοιχεία που έχουν εκδοθεί έως και την 30.6.2021, αυτά δύνανται να διαβιβάζονται από το Λήπτη από 1.11.2021 έως και 30.11.2021. Ο Εκδότης δύναται να αποδεχθεί και να χαρακτηρίσει τις εν λόγω συναλλαγές έως 31.12.2021. Τα δεδομένα της περίπτωσης αυτής που αφορούν σε συναλλαγές χονδρικής διαβιβάζονται διακριτά ανά παραστατικό και τα δεδομένα των συναλλαγών λιανικής διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα.

– Έως την 30.11.2021 διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εξόδων, καθώς και οι χαρακτηρισμοί εσόδων σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, που αφορούν σε λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 1.1.2021 έως και την 30.6.2021, εκτός από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστερα σύμφωνα με την περ. α’ ανωτέρω. Τα δεδομένα της περίπτωσης αυτής που αφορούν σε συναλλαγές χονδρικής διαβιβάζονται διακριτά ανά παραστατικό και τα δεδομένα των συναλλαγών λιανικής διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα.

– Ειδικά για τις εγγραφές μισθοδοσίας η διαβίβαση των δεδομένων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως και την 30.6.2021 διενεργείται έως την 31.12.2021.

newsbeast.gr