Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Mόνο με βεβαίωση για αρνητικό self test τα μαθήματα στα Λύκεια από 12 Απριλίου

Με τη βεβαίωση αρνητικού self test τεστ covid-19,ανα χείρας θα φτάσουν τη Δευτέρα 12 του μήνα στα σχολεία οι μαθητές του λυκείου αλλά και οι καθηγητές τους, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν μάθημα, διαφορετικά θα μένουν εκτός σχολείου και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες. Όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν τα τεστ από τα φαρμακεία και να τα έχουν κάνει 24 – 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία κάτι το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε Δευτέρα ώστε να μπορούν να μπουν στις τάξεις τους. Οι μαθητές των λυκείων θα δίνουν βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.



Τι θα κάνουν οι γονείς
Συνεπώς γονείς και μαθητές θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, πρέπει να δηλωθεί στη σελίδα self-testing.gov.gr . Εκεί θα υπάρχει μία λίστα με τις δομές υγείας που μπορείτε να επισκεφθείτε προκειμένου να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό εσείς και οι οικείοι σας πρέπει να παραμείνετε σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί σας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών σας.

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό
Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται να το δηλώσετε πάλι στο self-testing.gov.gr, όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα δηλώσετε το αποτέλεσμά σας στην ειδική ενότητα. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους. Στη συνέχεια ο γονέας θα εκδίδει και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση από την πλατφόρμα και ο μαθητής θα την επιδεικνύει στον καθηγητή της τάξης. «Χωρίς βεβαίωση οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ξεκινά η διάθεση των self test
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διάθεση των self tets με προτεραιότητα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σε περίπτωση κρούσματος, θα πρέπει να δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα στην πλαtφόμα selftesting.gov.gr, η οποία βρίσκεται ήδη στον «αέρα» και θα λειτουργήσει από την επόμενη Τετάρτη.

Από εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα έρχεται SMS για τη δωρεάν διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο. Όπως εξήγησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι υποβληθέντες σε self test θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση (εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι), ενώ για λογαριασμό των μαθητών τη δήλωση θα συμπληρώνουν και υπογράφουν οι γονείς-κηδεμόνες.

Για τους μαθητές, οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα (σ.σ χτες) , ενώ συμπλήρωσε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου. Η επόμενη παράδοση, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.

To test είναι καλό για όλους
Την άποψη ότι τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας εξέφρασε μιλώντας στη βουλή και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα σχολεία μας να έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές του Λυκείου, καταρχάς, να έχουν κάνει 24-48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ένα τεστ και να μπορούν να δίνουν μία βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους». Όπως είπε «αυτό είναι καλό, είναι καλό για όλους μας, να το συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι τα self tests είναι σημαντικά» ωστόσο προσέθεσε πως αυτά δεν υποκαθιστούν ούτε τα τεστ PCR, ούτε τα οργανωμένα τεστ αντιγόνου. Και φυσικά αν είμαστε θετικοί, έχουμε μία υποχρέωση αυτό να το δηλώνουμε και να κάνουμε τεστ επανεπιβεβαίωσης» τόνισε.

Υποχρεωτικά και με τον νόμο

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή τα self test είναι υποχρεωτικά. Ειδικότερα, η υποχρέωση αυτή προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών, σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

ethnos.gr