Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην ψηφιακή εποχή περνούν διπλώματα, point system και εξετάσεις οδήγησης

Η χορήγηση, η αντικατάσταση και η ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης, οι μεταβιβάσεις οχημάτων, ο έλεγχος της συμπεριφοράς οδηγών μέσω του point system και η έκδοση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου περνούν οριστικά στη νέα ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι κυριότερες υπηρεσίες που ψηφιοποιήθηκαν ήδη ή θα γίνουν πλήρως ψηφιακές μέσα στους επόμενους μήνες, βάσει της συμφωνίας των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταφορών είναι:1.Η ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας ( https://drivers.services.gov.gr/ ).Πριν από τη θέσπιση του προσωρινού ψηφιακού διπλώματος τον Μάιο του 2020, η μέση διάρκεια αναμονής για να πάρει κάποιος το δίπλωμα του ήταν περίπου 4-6 μήνες. Σήμερα ο υποψήφιος οδηγός που πετυχαίνει στη θεωρητική και πρακτική δοκιμασία μπορεί μέσα σε διάστημα μόλις 2 ημερών να κατεβάσει και να εκτυπώσει από τον υπολογιστή του την προσωρινή άδεια οδήγησης και να οδηγεί νόμιμα έως ότου παραλάβει το κανονικό δίπλωμα .
2. Τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησαν αρχικά στην Περιφέρεια Κρήτης οι ψηφιακές υπηρεσίες ( httpos:// drivers –vehicles.servicers .gov.gr) για την αντικατάσταση και χορήγηση αντιγράφων αδειών οδήγησης. Μόλις οι υπηρεσίες αυτές βελτιώθηκαν και έγιναν διαθέσιμες από την Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Πλέον οι πολίτες της Αττικής και της Κρήτης μπορούν μέσω του gov.gr να αντικαταστήσουν ψηφιακά την έντυπη άδεια οδήγησης που διαθέτουν με μια άδεια νέου τύπου .Επίσης μπορούν να εκδώσουν αντίγραφο άδειας οδήγησης τους λόγω φθοράς , απώλειας ή κλοπής, Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά με την επισύναψη φωτογραφίας και δείγματος της υπογραφής καθώς και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παραβόλου. Μέσα στους επόμενους 3 μήνες οι παραπάνω υπηρεσίες θα είναι σταδιακά διαθέσιμες και στις 13 Περιφερειακές της χώρας.
3.Μέσα στον επόμενο μήνα ( Μάιο αναμένεται να λειτουργήσει στο gov.gr , ειδική διαδικασία –εφαρμογή έκδοσης κάρτας ψηφιακού ταχογράφου των επαγγελματικών οδηγών .Με την κάρτα ψηφιακού ταχογράφου θα ταυτοποιείται ο οδηγός ενός φορτηγού ΔΧ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα επιτρέπεται η αποθήκευση των δεδομένων της δραστηριότητας του ( δρομολόγια , ώρες οδήγησης –ανάπαυσης κλπ) κάτι που θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια .Με συγκεκριμένη εφαρμογή οι επαγγελματίες οδηγοί θα εκδίδουν γρήγορα την κάρτα ψηφιακού ταχογράφου χωρίς πήγαινε έλα στις διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών.
4. Έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και η λειτουργία του ηλεκτρονικού προγραμματισμού των εξετάσεων οδήγησης στην Περιφέρεια της Αττικής .Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει τη δυνατότητα σε χιλιάδες υποψήφιους οδηγούς να επιλέγουν με ευκολία και διαφάνεια την επιθυμητή ημέρα και ώρα της θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης τους.
5. Στους επόμενους 2 μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η νέα διαδικασία ανανέωσης της υφιστάμενης άδειας οδήγησης, εξαιτίας ηλικιακών ορίων και ιατρικών λόγων. Πρόκειται για επαναστατική διαδικασία με την οποία εξαλείφονται πλήρως τα χάρτινα ιατρικά πιστοποιητικά που διακινούνται μεταξύ πολιτών, γιατρών και Περιφερειαρχών. Ο πολίτης θα επισκέπτεται τους γιατρούς των ειδικοτήτων που πρέπει να γνωμοδοτήσουν για την ικανότητα του να οδηγεί. Στη συνέχεια οι γνωματεύσεις με τρόπο που θυμίζει την άυλη συνταγογράφηση, θα καταχωρίζονται αυτόματα στον ηλεκτρονικό φάκελο του οδηγού, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών.
6. Μέσα στο καλοκαίρι παίρνουν σειρά οι νέοι οδηγοί και τα οχήματα με τις πλατφόρμες που αφορούν την αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης, την έκδοση -αντικατάσταση –μεταβίβαση άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αλλά και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των υποψηφίων οδηγών με θέματα , τα οποία πλέον θα αντλούνται από τράπεζα θεμάτων, όπως και στις πανελλαδικές και όχι γνωστών από πριν ερωτήσεων και απαντήσεων .
7. Επίσης ψηφιακό θα γίνει και το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών ΣΕΣΟ ( point system) .H παρακολούθηση των παραβάσεων συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και της οδικής συμπεριφοράς των καθ΄ έξιν παραβατών οδηγών θα γίνεται μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής, την οποία θα χρησιμοποιούν και οι πολίτες για να ενημερώνονται online για τους βαθμούς τους στο point system.
8. Όλες οι παραπάνω διαδικασίες και τα αντίστοιχα κυβερνητικά έγγραφα που απαιτούν φωτογραφία (άδεια οδήγησης, κάρτα ταχογράφου) αλλά και οι υπόλοιπες (π.χ η έκδοση διαβατηρίου) θα υποστηριχθούν οριζόντια από τη δημιουργία της εφαρμογής Myphoto.gov.gr