Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Έλενα Ράπτη για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης -VIDEO

Η Έλενα Ράπτη συμμετείχε στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων (Ε.Σ.Ε.) και το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ.) με θέμα: «Το κίνημα “Με Τοο”: Ασπίδα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και της βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο».

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην Ελλάδα μίλησε για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πώς μπορούμε να διδάξουμε στο παιδί τον «Κανόνα του Εσώρουχου» και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο δράστης αλληλεπιδρά με το παιδί.



Η Βουλευτής τόνισε, κατ’ αρχήν, ότι ο δράστης είναι ένα άτομο που βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον, ως εκ τούτου, γνωρίζει το παιδί ή περνάει χρόνο μαζί του για να κερδίσει την εύνοιά του. Στη συνέχεια, ο δράστης αγγίζει το παιδί σε σημεία του σώματός του, που αυτό είναι εξοικειωμένο στο να δέχεται αγγίγματα, όπως η μυτούλα ή τα μαλλάκια του. Τέλος, ο δράστης προσπαθεί να αγγίξει το παιδί στην περιοχή που βρίσκεται το εσώρουχο. Τότε, το παιδί πρέπει να αντιδράσει και να φύγει.

Επίσης, η Έλενα Ράπτη έκανε ειδική αναφορά στους γονείς και στην ανάγκη να αναπτύξουν μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, ώστε να είναι δέκτες καταγγελίας αν αυτό βιώσει κάποια κακοποιητική συμπεριφορά, για να τη σταματήσουν πριν εξελιχθεί.

Τέλος, μίλησε για το νέο video του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τους κινδύνους σεξουαλικής κακοποίησης μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον.