Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Θα δουλεύετε 10ωρα, αλλά μετά θα έχετε χρόνο να μαζεύετε… τις ελιές σας! -VIDEO

Απίθανη προπαγανδιστική γελοιότητα για την προώθηση του εργασιακού εκτρώματος – ΚΚΕ: “Αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους”

Τί είναι η κατάργηση του 8ώρου; “Εργασιακή ευελιξία»! Και πως θα γίνεται: Με… συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Και γιατί την επιλέγει η κυβέρνηση; Για να μπορούν οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν 10ωρα, μετά να παίρνουν άδειες για πηγαίνουν να… μαζέψουν τις ελιές τους!



Αυτές τις απίθανες γελοιότητες επιστράτευσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης,  μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Σκάι, για να δικαιολογήσει και να προπαγανδίσει το εργασιακό έκτρωμα που μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση για το… καλό του εργαζόμενου προωθεί “διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας».

Πρόσθεσε, ότι η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου. «Δηλαδή», είπε, «αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου»…

«Εμείς – συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του.

Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο, κατά τον υπουργό, έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες».

Ολα, λοιπόν, προς χάρη των εργαζόμενων…

ΚΚΕ: «Εκσυγχρονισμός» της εργασιακής ζούγκλας με 10ωρο
Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας το Γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει ένα νομοσχέδιο, που αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Απ’ τη μία τινάζει στον αέρα την ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, και από την άλλη εκτινάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και η καθιέρωση εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, δεν αποτελούν γενικά “εκσυγχρονισμό”, αλλά “εκσυγχρονισμό” της εργασιακής ζούγκλας με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

“Κερασάκι στην τούρτα” είναι ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι. Οι “εξυπνάδες” του κύριου υπουργού, ότι όλα θα γίνονται “μόνο αν το θέλει ο εργαζόμενος”, είναι παραμύθια για μικρά παιδιά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι στον χώρο δουλειάς δεν κυριαρχεί η “ελεύθερη βούληση” του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας.

Η επίκληση, εκ μέρους του υπουργού, των οδηγιών της ΕΕ για την “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, δεν καθιστά λιγότερο εγκληματική την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά καθιστά εγκληματικές την ΕΕ και όλες τις κυβερνήσεις που επέκτειναν το νομοθετικό πλαίσιο της “ευελιξίας”, γενικεύοντας την εργασιακή ζούγκλα, τα ωράρια – λάστιχο και το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι, η οργανωμένη δράση τους, έχουν την δύναμη να μην επιτρέψουν να ψηφιστούν οι ανατροπές του αιώνα».

imerodromos.gr