Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Επερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και στην Κορινθία

Tην ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών και τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί στην ολοκλήρωσή του αναδεικνύουν εβδομήντα δύο (72) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γ. Ψυχογιός, με την αριθμ.21/16 Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν.

Στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της, η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να ανατρέψει και να ναρκοθετήσει αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση που συμβάλει και στο κράτος δικαίου και στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος: Ακύρωση των κυρωμένων χαρτών που δεν είχαν αντιρρήσεις, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, φωτογραφικές εξαιρέσεις και εξυπηρετήσεις, αποδυνάμωση υπηρεσιών, ελλιπής πολιτική βούληση, άγνοια και επιφανειακή διαχείριση του θέματος και φυσικά παραπληροφόρηση και επικοινωνιακό περιτύλιγμα οδήγησαν το έργο σε αδιέξοδο, με ορατό τον κίνδυνο να μπλοκάρει εντελώς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή, με όλα τα κόμματα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η ΝΔ και να διατυπωθούν λύσεις που θα ικανοποιούν ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του Συντάγματος, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας παραγωγών και πολιτών και την δασική επιστήμη. Τις προϋποθέσεις δηλαδή ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών, της ανάπτυξης και της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Παρά την πρόοδο του έργου, των κυρώσεων και των θεσμικών αλλαγών την περίοδο 2015-2019, η ΝΔ πάγωσε τις μελέτες που είχαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ολοκληρωθεί έως το 2019 και με την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, τον Μάιο του 2020, προκάλεσε αλαλούμ και βραχυκύκλωμα στο έργο. Ακύρωσε τους κυρωμένους χάρτες στο 45% της χώρας, πάγωσε την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών μετά τη σύνταξη των χαρτών!

Τα ελλείμματα της ΝΔ αναδείχθηκαν στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών του 2021 και τροφοδότησαν εντάσεις και ανησυχία σε όλη τη χώρα. Τελικά, μετά από τρεις μήνες κρυφτούλι και χρέωση των λαθών τάχατες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση παραδέχθηκε και ότι έχουν γίνει λάθη και ότι το θεσμικό πλαίσιο, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε πολλές λύσεις σε προβλήματα, δεν εφαρμόστηκε. Παραδέχτηκε ακόμη ότι έχει δημιουργήσει εκκρεμότητες με το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεσμεύτηκε να προχωρήσεις σε σημαντικές αλλαγές στους χάρτες.

Η χώρα βρίσκεται πλέον εκτός χρονοδιαγραμμάτων και παρατάσεων που η ΝΔ έχει δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών, δεν συνοδεύτηκε από διακοπή της υποβολής αντιρρήσεων, αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλαγές και διορθώσεις. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι πολίτες βλέπουν περιουσίες που νομίμως χρησιμοποιήσουν ή είχαν αγοράσει να αμφισβητούνται και την δυνατότητα κάλυψης του κόστους των αντιρρήσεων να είναι ανύπαρκτη.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της αναγκαίας και σημαντικής μεταρρύθμισης, οι 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνουν το θέμα στη Βουλή, ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο του έργου και για τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αναδεικνύουν ακόμη ζητήματα και τροπολογίες που έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί ήδη στη νομοθεσία, όπως κάνουν με συνέπεια τους τελευταίους 20 μήνες, και καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε μια συζήτηση που θα κάνει την πολιτεία πιο εξοπλισμένη, πιο αποτελεσματική και πιο φιλική και προς τον πολίτη και προς το περιβάλλον.