Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

«Η πρώτη αγκαλιά» κέρδισε το πρώτο βραβείο του World Press Photo γεμίζοντας τις καρδιές μας ελπίδα

Για τους λάτρεις του φωτορεπορτάζ, η αναμονή τελείωσε. Ο ετήσιος δημοφιλής διαγωνισμός World Press Photo Contest δημοσίευσε τους νικητές για το 2021. Ο Δανός φωτορεπόρτερ Mads Nissen πήρε το πρώτο βραβείο με τη συγκινητική φωτογραφία μιας αγκαλιάς «φιλικής προς τον Covid-19».

Η φωτογραφία του Nissen έρχεται από τη Βραζιλία και δείχνει μια 85χρονη γυναίκα που χρησιμοποιεί την γνωστή «Κουρτίνα της Αγκαλιάς», η οποία επιτρέπει την επαφή με τη φροντίστριά της χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους. Η γυναίκα φιλοξενείται σε γηροκομείο του Σάο Πάολο και βρίσκεται σε απομόνωση εδώ και 1 χρόνο.



«Αυτή η εμβληματική εικόνα της Covid-19 τιμά την πιο έκτακτη στιγμή της ζωής μας, παντού», σχολιάζει ο Kevin WY Lee, φωτογράφος και κριτής στο διαγωνισμό. Και συνεχίζει λέγοντας: «Είδα την ευαλωτότητα, τους αγαπημένους μας, την απώλεια και τον αποχωρισμό, το τέλος, αλλά το πιο σημαντικό επίσης, την επιβίωση – όλα σε μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία. Αν κοιτάξεις για λίγη ώρα τη φωτογραφία, θα δεις φτερά: ένα σύμβολο ελπίδας».

Ο Nissen έχει ως βάση του στην Κοπεγχάγη και μάλιστα έχει ξανακερδίσει βραβείο από το World Press Photo το 2015 με τη φωτογραφία ενός ομόφυλου ζευγαριού στη Ρωσία.

Ο Ιταλός φωτογράφος Antonio Faccilongo κέρδισε την Φωτογραφική Ιστορία της Χρονιάς για το έργο του αναφορικά με την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση και την επίδραση που έχει στις ζωές των αμάχων. Οι φωτογραφίες που κερδίζουν τα πρώτα βραβεία σε αυτό τον δημοφιλή διαγωνισμό πλέκουν ιστορίες ζωής του τελευταίου έτους με βασικό γνώμονα μεγάλα γεγονότα, όπως οι πολεμικές συρράξεις και η πανδημία.

Μέσω αυτών των συγκλονιστικών φωτογραφιών που κερδίζουν στον ετήσιο αυτό διαγωνισμό, μας υπενθυμίζεται πόσο πολύτιμοι είναι οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, όχι μόνο για την ποιότητα των φωτογραφιών τους, αλλά επίσης για το θάρρος που επιδεικνύουν σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν και να μοιραστούν με όλο τον κόσμο τόσο σημαντικές στιγμές.

Φωτογραφία: Η πρώτη αγκαλιά © Mads Nissen

Φωτογραφία: Habibi © Antonio Faccilongo

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Με πληροφορίες από mymodernmet.com