Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ -Φρένο στις Ενστάσεις για Δόλο του Δανειολήπτη

Το ζήτημα του λεγόμενου «δόλου» του δανειολήπτη ο οποίος έφτασε να βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών και να ζητήσει την υπαγωγή του στο νόμο Κατσέλη, ήταν από τις πιο διαδεδομένες ενστάσεις των Τραπεζών στις σχετικές δίκες.

Με πολλές φορές αόριστους ισχυρισμούς τους περί δήθεν δόλου του οφειλέτη όταν λάμβανε το δάνειο ότι γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να το αποπληρώσει, τα δικαστήρια απέρριπταν αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο, αφήνοντας απροστάτευτους τους δανειολήπτες.



 

Ο Άρειος Πάγος όμως, με μία σημαντική απόφασή του, ασχολούμενος με υπόθεση δανειολήπτη ο οποίος στο μεταξύ είχε μεταβιβάσει ένα περιουσιακό του στοιχείο, με αποτέλεσμα τη μείωση της περιουσίας του και την αδυναμία εξυπηρέτησης των πιστωτών του, έκρινε ότι κάθε μεταβίβαση – αποξένωση περιουσιακού στοιχείου από την περιουσία του οφειλέτη δεν αποτελεί και απόδειξη δολιότητας αυτού. Με την απόφαση αυτή αποσυνδέεται η στοιχειοθέτηση του δόλου για τυχόν μεταβιβάσεις που έχουν σημειωθεί εντός της τελευταίας τριετίας από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, δεχόμενη ότι κρίσιμο είναι όχι το πότε μεταβιβάστηκε το περιουσιακό στοιχείο αλλά το τί περιουσιακό στοιχείο ήταν αυτό, ποιας αξίας και πώς αυτό θα βοηθούσε στην αποπληρωμή των χρεών και όχι τόσο το χρονικό σημείο που έγινε η πώληση.

Αποτέλεσμα της νέας αυτής νομολογίας, ελπίζουμε ότι θα είναι το φρένο στη μαζική απόρριψη αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με έρεισμα την ένσταση δόλου, που οι Τράπεζες προβάλλουν αόριστα στα δικαστήρια.

Καλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη ρύθμιση των οφειλών τους, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: