Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Φανός εν πασσάλω 

του Παναγιώτη Γκόφα

Μετά λύπης μου σήμερα 28/04/21 διαπίστωσα ότι τοποθετήθηκε παρανόμως πρόχειρος φωτισμός στο βουνό της Αγίας Ανάληψης στο μονοπάτι που οδηγεί προς το σπήλαιο, και χρησιμοποιείται τόσο από ζώα όσο και από ανθρώπους και εξηγούμε:



 

Α) Το γεγονός είναι λυπηρό διότι πουθενά σε κανένα μονοπάτι βουνού σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει φωτισμός και πόσο μάλλον αυτού του είδους (πλαστικά φωτιστικά κήπου δεμένα με σύρμα πάνω σε σκουπόξυλο). Αφενός πρόκειται για κακογουστιά αφετέρου δεν αποσκοπεί πουθενά ο χαμηλός αυτός φωτισμός.
Τέτοιες περιπτώσεις μονοπατιών που είναι αντικριστά από την πόλη και έχουν και έναν χαρακτήρα μνημείου (διότι μπορεί να οδηγούν σε κάποιο εξωκλήσι ή αρχαίο μνημείο) φωταγωγούνται με σταθερό φωτισμό λ.χ. ο Γερολιμένας στη Μάνη και το μονοπάτι της Οχιάς. Σίγουρα όμως υπάρχει μελέτη για τη φωταγώγηση.

Β) Η ενέργεια καθορίζεται παράνομη διότι για τέτοιου είδους δράσεις απαιτείται η κατάλληλη άδεια από το δασαρχείο. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν μπορεί να αφορά φωτισμό μονοπατιού παρά μόνο καθαρισμό, σήμανση και χάραξη. Επίσης σε κάθε τι καινούριο που γίνεται θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη περιβαλλοντική μελέτη.
(Υπουργική Απόφαση 151344/165/2017 – ΦΕΚ 206/Β/30-1-2017 Υπουργική Απόφαση 151344/165/2017 : Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών)

Ένας φίλος του βουνού

Γκόφας Παναγιώτης