Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Ιταλία ο νικητής της Eurovision 2021. 10η η Ελλάδα, 16η η Κύπρος

Η Ιταλία κατάφερε να κερδίσει την Eurovision 2021 με 524 βαθμούς! Η Ελλάδα με την Stefania βρέθηκε στη 10η θέση και η Κύπρος με την Έλενα Τσαγκρινού στη 16η θέση.

Το ιταλικό συγκρότημα Måneskin με το ροκ τραγούδι «Zitti e Buoni» ήταν ο νικητής του φετινού διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Måneskin έδωσαν την πρωτιά στην Ιταλία, 31 χρόνια μετά την τελευταία νίκη της χώρας σε διαγωνισμό Eurovision. Το 1990, το «Insieme: 1992» με τον Τότο Κουτούνιο είχε κερδίσει αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Γαλλία. «Το ροκ ν ρολ ποτέ δεν πεθαίνει» είπαν οι νικητές και «τα έσπασαν» στη σκηνή του τελικού!



 

Η Ιταλία επέστρεψε στον διαγωνισμό το 2012 μετά από πολυετή απουσία από τον διαγωνισμό και κατάφερε να είναι ο μεγάλος νικητής της Eurovision 2021. Οι Maneskin, στα στοιχήματα για τον τελικό έπαιζαν από την αρχή μεταξύ 3ης και 5ης θέσης. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και οι Ιταλοί ανέβηκαν στην πρώτη θέση των στοιχημάτων. Τελικά, ήταν αυτοί που κέρδισαν το έπαθλο και στέλνουν τον διαγωνισμό το 2022 στην γειτονική μας χώρα.

46 τελικές συμμετοχές είχε η Ιταλία στον διαγωνισμό τραγουδιού και μόλις 2 φορές έχει βγει πρώτη-κι άλλη μία σήμερα, τρίτη.

Η Ελλάδα με την Stefania (Στεφανία Λυμπεράκη) και το «Last Dance» συγκέντρωσε 170 βαθμούς και κατέκτησε τη 10η θέση.

Η Κύπρος με την Έλενα Τσαγκρινού και το «El Diablo» βρέθηκε στην 16η θέση με 94 βαθμούς.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Γαλλία με την Μπαρμπαρά Πραβί και το «Voilà», με 499 βαθμούς, την τρίτη θέση η Ελβετία με τον Gjon’s Tears και το τραγούδι «Tout l’univers» με 432 βαθμούς. Τέταρτη θέση για την Ισλανδία με τους Daði og Gagnamagnið και το τραγούδι «10 Years» με 378 βαθμούς και την πεντάδα έκλεισε η Ουκρανία με τους Go_A με το τραγούδι «Shum» και 364 βαθμούς.

Στην Ελλάδα έδωσαν τους 12 βαθμούς οι κριτικές επιτροπές της Κύπρου και της Γαλλίας, ενώ οι τηλεθεατές της έδωσαν 79 βαθμούς.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής έδωσε στην Κύπρο ο 10χρονος Μανώλης Γκίνης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη σειρά της ΕΡΤ1 «Τα καλύτερά μας χρόνια» στον ρόλο του Άγγελου.

Τα μεγάλα φαβορί εδώ και πολύ καιρό ήταν η Μάλτα, η Ιταλία και η Γαλλία ενώ την πεντάδα, αρχικά τουλάχιστον και πριν οι eurofans δουν τις πρόβες των αποστολών, είχαν πολλές πιθανότητες να απαρτίζουν το Βέλγιο και η Ισλανδία.

Μόνο που μετά τις παρουσιάσεις των αποστολών σε Ά και Β’ Ημιτελικό, σχεδόν όλα… άλλαξαν!

Εκεί που η Γαλλία είχε την πρωτοκαθεδρία και πολλοί θεωρούσαν πως θα είναι η μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού με την Barbara Pravi στη υπέροχη μπαλάντα Voilà, ήρθαν τα πάνω κάτω λίγο πριν τον αποψινό τελικό.

Η Μάλτα με τη Destiny να τραγουδάει το ‘Je Me Casse’ ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί ενώ και η Ιταλία με τους Måneskin και το ροκ τραγούδι Zitti E Buoni διεκδικούσαν να… κλέψουν τη μεγάλη νίκη.

Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι λίγες μόλις ώρες πριν τον τελικό, τα στοιχήματα ήθελαν πρώτη την Ιταλία, μετά τη Μάλτα και τρίτη τη Γαλλία.

Η ανατροπή ήρθε στις βαθμολογίες των χωρών με τη Γαλλία και την Ελβετία να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών.

Τελικά, νικήτρια του φετινού 65ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είναι η… Ιταλία.

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Τζέιμς Νιούμαν και το τραγούδι «Embers» δεν κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή των επιτροπών, ούτε και του τηλεοπτικού κοινού και κατατάχθηκε 26η με μηδέν βαθμούς. Τρεις βαθμούς συγκέντρωσε η συμμετοχή της Γερμανίας με τον Γιέντρικ Ζίγκβαρτ και το «I Don’t Feel Hate» και έξι της Ισπανίας με τον Μπλας Καντό «Voy a quedarme», αφού και αυτές οι δύο χώρες δεν συγκίνησαν το τηλεοπτικό κοινό.

Ανάμεσα στο διαγωνιστικό κομμάτι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι διοργανωτές παρουσίασαν μία θεαματική δράση, ένα πάρτι σε ταράτσες του Ρότερνταμ με τη συμμετοχή νικητών προηγούμενων χρόνων, ανάμεσά τους βρέθηκε και η Έλενα Παπαρίζου.

Στο «Rock the Roof» τραγούδησαν οι: Lenny Kuhr (De Troubadour, Ολλανδία 1969), Teach-In (Ding-a-dong Ολλανδία 1975), Sandra Kim (J’aime La Vie, Βέλγιο 1986), Έλενα Παπαρίζου, (My Number One, Ελλάδα 2005), Lordi (Hard Rock Hallelujah, Φινλανδία 2006), και Måns Zelmerlöw (Heroes, Σουηδία 2015).

Η τελική κατάταξη των χωρών:

Ιταλία

Γαλλία

Ελβετία

Ισλανδία

Ουκρανία

Φινλανδία

Μάλτα

Λιθουανία

Ρωσία

Ελλάδα

Πορτογαλία

Μολδαβία

Σουηδία

Σερβία

Κύπρος

Ισραήλ

Νορβηγία

Βέλγιο

Αζερμπαϊτζάν

Αλβανία

Σαν Μαρίνο

Ολλανδία

Ισπανία

Γερμανία

Αγγλία