Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η άρση των μέτρων – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για νέα ανοίγματα

Η επαναφορά σε κανονικότητα συνεχίζεται σταδιακά και αυτή την εβδομάδα με νέα ανοίγματα σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, καθώς το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα «τρέχει» για να δημιουργηθεί εξελικτικά το πολυπόθητο τείχος ανοσίας του πληθυσμού και το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης με τους επιστήμονες ωστόσο να επιμένουν στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων για να αποφεύγονται συνωστισμοί.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια, δεδομένου ότι τα κρούσματα του κορονοϊού υπό συνθήκες και λόγω μεταλλάξεων μπορεί να φουντώσουν, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά κάτω από το 4% και την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε περαιτέρω ύφεση της τάξης του 5%, με τις νέες διαγνώσεις να εμφανίζουν πτώση κατά 16%.



 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των ειδικών την τρέχουσα εβδομάδα θα βρεθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και η χρήση μουσικής από τα καταστήματα εστίασης, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής απαγορεύεται. Παράλληλα, διευρύνεται από σήμερα η χρήση των self test σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας με τη διάθεση δύο τεστ από τα φαρμακεία (ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου, και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όσους εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση.

Οι ημερομηνίες – κλειδιά
Δευτέρα 24 Μαΐου: Ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ Play, με ωράριο λειτουργίας από τις 10:00 το πρωί έως τις 00:00 το βράδυ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλο το προσωπικό και τους πελάτες.

Παρασκευή 28 Μαΐου: Πρεμιέρα κάνουν οι ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους, μόνο για καθήμενους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Δευτέρα 31 Μαΐου: Θα επαναλειτουργήσουν και τα γυμναστήρια, το πλαίσιο λειτουργίας των οποίων αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι υπηρεσίες ευεξίας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως χώροι δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.

Δευτέρα 7 Ιουνίου ακολουθούν τα εξής:

Οίκοι Ανοχής: Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020

Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο

Εστίαση: Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας

Λούνα παρκ- εμποροπανηγύρεις κλπ : Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

Παιδότοποι: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο

newsbeast.gr