Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Κριτήρια – προϋποθέσεις -VIDEO

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, αλλά και το θέμα που έχει προκύψει με τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έλαβαν πολλοί καταναλωτές.

Ο κ. Σκρέκας έδωσε και το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον. 

«Η προδημοσίευση του οδηγού για το επόμενο πρόγραμμα θα γίνει εντός του Ιουνίου. Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο καταθέτουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι. Δε θα υπάρχει το στοιχείο της ταχύτητας, θα υπάρχει μία σειρά αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης ώστε να υπάρξει μια λίστα προτεραιότητας, που θα έχει να κάνει με την παλαιότητα του κτιρίου, τα εισοδηματικά κριτήρια, τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί, τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης, το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία κλπ.. Τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι θα επενδυθούν 3 δις ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στη χώρα», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

«Σεπτέμβριο ανεβαίνει ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες, και θα έχουν το χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Θα προδημοσιεύσουμε τα κριτήρια του προγράμματος τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν μέχρι το Σεπτέμβριο οι μηχανικοί να εκδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πλατφόρμα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Καίνε» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Μιλώντας για το θέμα της ΔΕΗ και τους υπέρογκους λογαριασμούς που έλαβαν αρκετά νοικοκυριά, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι «Εξαρτάται από την κατανάλωση που έχει ο καθένας. Προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τον ανταγωνισμό».

«Οι υπέρογκοι λογαριασμοί αυτοί αφορούν κυρίως σε επαγγελματικές στέγες, σε καταστήματα που ήταν κλειστά, και ήρθε λογαριασμός με βάση την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς. Το συζητάμε με τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει πρόγραμμα στήριξης που θα διευκολύνει τους επαγγελματίες στην επανεκκίνησή τους. Ο ανταγωνισμός κρατάει χαμηλά την τιμή του ρεύματος. Για τους αγρότες κάναμε μια σημαντική ρύθμιση φέτος, και μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ σε 50 δόσεις. Και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης θα έχουμε μια εξοικονόμηση μέσα από τα τέλη χρήσης δικτύου που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για όλους τους καταναλωτές. Αυτές οι δαπάνες, περνούν μέσα από το λογαριασμό όλων των Ελλήνων καταναλωτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

megatv